Nagyvilág

Lavinaveszély Ausztriában, elzárt falvak Spanyolországban

A hetven centimétert is elérte néhány helyen Karintiában a péntek óta lehullott hó nagysága, ami rekordnak számít a dél-ausztriai tartományban.

Az osztrák tömegtájékoztatás vasárnapi hírei szerint komoly közlekedési fennakadásokat okozott a szűnni nem akaró havazás ebben a tartományban, ahol legutóbb 1984 novemberében esett ennyi fehér csapadék. Karintiában számtalan út járhatatlanná vált, néhány autópálya-szakaszon vasárnapra virradóra ideiglenesen leállt a forgalom, mert a hóeltakarítók nem tudtak megbirkózni a hatalmas mennyiségű hóval, illetve balesetek és a pályán keresztbefordult kamionok akadályozták meg a járművek továbbhaladását.

Villach környékéről még olyan hír is érkezett, hogy a frissen hullott hó vastagsága az egy métert is elérte. Az osztrák rendőrség szerint sok – főképpen kelet-európai – teherautó-vezető nem készült fel megfelelően a téli útviszonyokra, és ez is hozzájárult bizonyos útszakaszokon a közlekedési káosz kialakulásához.

Stájerország és Tirol magasabban fekvő vidékein csak hólánccal közlekedhetnek a gépjárművek. Ezen a hétvégén Ausztria síterepein mindenütt megindult az üdülési szezon, kiváló hóviszonyok várják a turistákat.

A hatóságok szerint azonban megnövekedett a lavinaveszély, ezért felszólították a síelőket, hogy sehol ne hagyják el a kijelölt pályákat. A tavalyi síszezonban 48-an haltak meg lavinák áldozataiként az osztrák hegyvidékeken.

Spanyolországot meglepte a tél

Heves havazások több falut elvágtak a külvilágtól az észak-spanyolországi Palencia környékén, mintegy 300-an házaikban rekedtek – jelentette a spanyol rádió vasárnap. A hatóságok több utat lezártak, az ország északi felében 70 hágó átjárhatatlan, vagy csak hólánccal járható.

Az ország 17 tartománya közül tízben rendkívüli időjárási viszonyokra figyelmeztetnek a meteorológusok, akik az évszakra nem jellemző “sarkvidéki hideget” emlegetnek. A hóhatár számos régióban 300 méterre csökkent.

A havazás Portugáliában is több országutat járhatatlanná tett. Az autósok a hatóságok szemére vetik, hogy nem figyelmeztettek megfelelően a rendkívüli időjárás közeledtére. Hétfőtől a meteorológusok ismét melegedést jeleznek az Ibériai-félszigeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik