Nagyvilág

Irak: titkos börtönök, jogtalan kivégzések

Ugyanazon a szinten van, ha nem rosszabb az emberi jogok helyzete Irakban, mint amikor Szaddám Huszein volt hatalmon - állította Ijád Allávi volt kormányfő a The Observer című brit hetilapnak nyilatkozva.

Allávi, aki áprilisig vezette az átmeneti iraki kormányt, a vasárnapi számban megjelent interjúban konkrétan megnevezte az iraki belügyminisztériumot, mondván, hogy “sok irakit megkínoztak vagy megöltek a kihallgatások során”. “Ugyanazt csinálják, amit Szaddám Huszein idejében, sőt rosszabbat” – jelentette ki a volt kormányfő. Hozzátette: az emberek emlékeznek Szaddám korszakára, ezért harcoltak a megbuktatott diktátor ellen, és most ugyanazokat a dolgokat látják megismétlődni.

Allávi két héttel azután nyilatkozott, hogy amerikai katonák titkos iraki börtönt fedeztek fel, amelyben 170, vizet, élelmet és orvosi ellátást nélkülöző foglyot találtak, akik között szunnita vallási személyiségek által közzétett fotókon olyanok is voltak, akiknek a testét égési sebek, véraláfutások és ütésnyomok borították.

Allávi nem közvetlenül Baján Báker Szulág belügyminisztert, hanem a beosztottait tette felelőssé a titkos börtönökért és “bizonyos kivégzésekért”.

“Titkosrendőrségről, titkos bunkerekről hallunk, ahol az embereket kihallgatják. Sok irakit megkínoznak és megölnek a kihallgatások során. Sarián (iszlám törvénykezésen) alapuló bíróságokat is látunk, amelyek elítélik és kivégzik az embereket” – szögezte le Allávi.

A volt kormányfő úgy vélte, ha nem lépnek fel azonnal, “a baj ragályos lesz, és minden minisztériumra és bagdadi kormányszervre kiterjed”.

“Irak a térség központi helye. Ha a dolgok rosszra fordulnak, sem Európa, sem az Egyesült Államok nem lesz biztonságban” – közölte Ijád Allávi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik