Nagyvilág

Megnyílt az átkelőhely Egyiptom és a Gázai övezet között

Megindult a forgalom helyi idő szerint szombat délben az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőhelyen, amelyet előző nap adtak át ünnepélyes külsőségek között.

A határállomáson – amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnök jelenlétében nyitottak meg pénteken, s amely mostantól palesztin ellenőrzés alatt áll, izraeliek helyszíni jelenléte nélkül – elsőként egy autóbusz haladt át több tucat palesztinnal, mintegy ezer palesztin gyalogos szeme előtt. Az Európai Unió körülbelül húsz ellenőre figyelte a meginduló forgalmat, míg az izraeliek egy közeli, dél-izraeli állomásról zárt láncú tévén tarthatják szemmel a határon keresztüli mozgást az esetleges gyanús elemek vagy fegyvercsempészési kísérletek kiszűrése céljából.

A létfontosságú átkelő újramegnyitásával megszűnik a Gázai övezetben élő 1,3 millió palesztin elszigeteltsége. A terminál kötelező áthaladási pont minden palesztin számára, aki az övezetből külföldre akar utazni. Mostanáig az izraeli hadsereg ellenőrizte az átkelőhelyet azóta, hogy megnyitották 1982 áprilisában, miután Izrael kivonult az egyiptomi Sínai-félszigetről. A rafahi terminál az első időben csak napi négy órán át üzemel, de várhatóan rövidesen áttáll 24 órás működésre, amint teljes létszámban megérkeznek az EU ellenőrei. Csak palesztin személyi igazolvánnyal rendelkező személyek használhatják, illetve előzetes jelzés alapján diplomaták, külföldi beruházók, nemzetközi szervezetek tagjai és emberiességi ügyekben eljárók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik