Nagyvilág

Készülnek a mérgezett folyóra Oroszországban

Palackozott vizet készítenek a sörgyárakban, és sok egyéb intézkedéssel készülnek Oroszországban a kínai vegyi üzem robbanása miatt a Songhuaba került mérgező anyagok „fogadására", a folyó ugyanis a két ország határán ömlik az Amurba, mely komoly szerepet játszik Oroszország vízellátásában.


Felelősök után kutatnak

A pekingi kormány több miniszterből álló küldöttséget meneszt Harbinba azzal a feladattal, hogy feltárja a baleset nyomán az ázsiai ország egyik legnagyobb folyójába került szennyeződést kiváltó körülményeket – jelentette az Új Kína (Xinhua).
A hivatalos kínai hírügynökség szerint az a tény, hogy a delegációban fegyelmi illetékesek is vannak, arra utal, hogy folyamatban van a felelősök felkutatása.

Ritka gesztusként Peking előre bocsánatot kért Moszkvától minden lehetséges kárért, amelyet az Amurba torkolló Szungari folyón úszó benzolszőnyeg okozhat Oroszország területén. A rákkeltő szennyeződés amely Kínában több város – köztük a csaknem négymilliós Harbin – ivóvízellátását megbénította, a legfrissebb jelentések szerint csak körülbelül tíz nap múlva éri el Oroszországot. A szennyezett víztömeg december 6-án vagy 7-én ömlik bele az Amur határfolyóba és négy nappal később érkezik meg a 600 ezres Habarovszkba – közölte szombaton az orosz polgári védelem.

A bocsánatkérésről a kínai központi televízió számolt be Li Csao-hszing kínai külügyminiszter és Szergej Razov pekingi orosz nagykövet találkozójáról tudósítva. Razov nyomatékosan kérte a pekingi hatóságokat, hogy adjanak minden részletre kiterjedő felvilágosítást a súlyos környezetszennyezésről – számolt be az ITAR-TASZSZ és a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség a pekingi megbeszélésről. Razov hangsúlyozta, hogy a szennyezésre adott válasz sokkal hatékonyabb lehetett volna, ha Kína hamarabb tájékoztatja Oroszországot a várható veszélyről. Az orosz hírügynökségi jelentések szerint Li felajánlotta Kína segítségét a szennyezés következményeinek felszámolásában. 

Spekuláció a vízpiacon

Az orosz hatóságok eredetileg a mostani hétvégére várták a szennyeződés megjelenését.
Az ország mintegy másfélmillió lakosának vízellátását biztosító Amur oroszországi partvidékén a hatóságok gőzerővel készülnek a szennyezett ár fogadására. A helyi hatóságok megtiltották az Amur jégpáncél borította szakaszain a lékhalászatot a közvetlenül a folyó mentén húzódó közutakat pedig rendőrségi kordonnal zárták le. Habarovszkban a harbinihoz hasonló pánik tört ki, a lakosság a megkezdte a víz felhalmozását vödrökben, fürdőkádakban. A megnőtt fogyasztás miatt a városi vízvezeték-hálózatban minimálisra csökkent a nyomás, így egyes lakótelepeken már a földszintre sem ér el víz – közölte internetes honlapján a BBC orosz nyelvű hírszolgálata.

Jelentősen megnőtt a palackozott víz felvásárlása, spekuláció alakult ki a piacon. Helyi lakosok közlése szerint a szükségletek kielégítésére még a helyi sörgyár is ivóvíz palackozására állt át. A kormány engedélyezte, hogy ingyen osszanak palackozott ivóvizet a lakosságnak, ha az Amurt eléri a szennyeződés – közölte az orosz elnök regionális megbízottja, Kamil Iszhakov. A Habarovszki területen létrehozott katasztrófavédelmi különbizottság víztisztítás céljára 20 tonna aktív szén vásárlásáról döntött.

Százszoros szennyezés

A vegyi anyag akkor került a folyóba, amikor a felső folyásánál lévő Csilin város vegyi üzemében robbanás történt november 13-án. A baleset miatt körülbelül 80 kilométer hosszúságban szennyeződött benzollal a Szunghua. A Hejlungcsiang tartománybeli környezetvédelmi hatóságok szerint a benzolszint az egészségügyi határérték 108-szorosa. A csilini vegyianyag-gyárban történt robbanásnak öt halottja volt, tucatnyi embert kórházba szállítottak, és a gyár közeléből több tízezer embert kitelepítettek

A folyóvíz felszínén úszó rákkeltő benzolszőnyeg csütörtökön Harbinnál járt. A csaknem négymilliós városban pénteken már harmadik napja szünetelt a vízszolgáltatás, a pánikba esett harbiniak valósággal megrohamozták a boltokat, hogy elegendő készletet halmozzanak föl palackozott vízből. Si Csung-hszin (Shi Zhongxin) harbini polgármester szerint félő, hogy a mérgező anyagok a Szungariban maradnak, mivel a folyó most kezd befagyni, így a veszélyhelyzet jövő tavaszig elhúzódhat. 
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik