Nagyvilág

Újabb húsbotrány Németországban

Hatvan tonna gyanús húst foglaltak le Németországban. A gyanú szerint a már lejárt szavatosságú marha- és pulykahúsokat friss áruként adták tovább - adta hírül a radio.hu.

Egy gelsenkircheni nagyüzemben 60 tonna gyanús marha- és pulykahúst foglaltak le. A nagykereskedő cég a gyanú szerint a lejárt szavatosságú húst átcímkéztette és friss áruként adta tovább. Az eddigi vizsgálat szerint öt német tartományba szállított belőle, azt még nem tudni, hogy az uniós tagországok közül kapott-e valamelyik a lejárt szavatosságú német húsból.

A szövetségi kormány hivatalba lépésének első napjaiban máris gőzerővel foglalkozik az üggyel – írja a radio.hu. Döntöttek, hogy bevezetik a világ legszigorúbb húsellenőrzési rendszerét. Az üzletekben kapható mindenféle húsárut a lehető legrészletesebb információval kell mostantól kezdve ellátni.

Az ügy főszereplőinek nagy részét egyébként már letartóztatták, főként Észak-Rajna-Vesztfáliába vezetnek a nyomok, de a nyomozás, illetőleg a kutatás homályos eredetű húsféleségek után országosan is és még hosszabb ideig fog tartani. A bűncselekményt szervezett bűnözők, egy húsmaffia követte el, melynek tagjai Brazíliától a keletnémet tartományokig bezárólag összességében több tucat tonnányi, főként vagdalt húst vásároltak óriás raktárakból, hűtőházakból. Minél közelebb volt az áru lejárati ideje, annál olcsóbban szerezték azt be, azután gondoskodtak a hús átdátumozásáról.

Az üzlet hatalmas hasznot hajtott, a lefoglalt gusztustalan, láthatóan romlott húsok pedig hatalmas döbbenetet váltottak ki a német televíziónézőkből – számol be a történtekről a Magyar Rádió berlini tudósítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik