Nagyvilág

Időutazás a kommunizmusba

Transznisztria - így hívják a szakadár köztársaságot, amely Moldova keleti részén, a Dnyeszter folyó és az ukrán határ között terül el. 2005-öt írunk, mégis mintha a Szovjetunióban barangolnánk.

A volt Moldovai Szovjet Szocialista Köztársaság utódjaként létrejött Moldova a függetlenné válásakor hivatalos nyelvvé a moldovánt tette meg, a cirill betűket latin betűkre cserélte, Oroszország helyett pedig Románia és Nyugat-Európa felé kezdett el közeledni.

A Dnyeszteren-túli terület válaszul megtartotta a szocializmus idején használt zászlót, címert (sarlóval és kalapáccsal), és himnuszt, önálló parlamentet és államfőt választott, valamint új alkotmányt alkotott. Rendőrséget, határőrséget, biztonsági szolgálatot szervezett, iskolákat és egyetemeket létesítetett. Államiság nemzetközi elismerés nélkül.

A köztársaság fővárosának, Tiraspolnak szívében, a Legfelsőbb Tanács épülete előtt óriási Lenin szobor magasodik. Az Október 25-e (nálunk November 7-e) úton tank emlékezteti a lakosságot arra, hogy mennyivel jobb a béke, mint a háború. Az utcákon minden harmadik ember egyenruhában felügyeli a rendet, nem egy közülük nő.

A látszat azonban természetesen most is csal. Az Úttörők Házának alagsorában a gyerekek Tomb Raidert, vagy Tank Racert játszanak a számítógépeken. Az Október 25-e úton vásárolhatunk Adidas-boltban és fogyaszthatunk gyorsétteremben.

A tank pedig nem a második világháborúból maradt itt, hanem 1992-ből, amikor a többségében oroszok lakta terület az orosz hadsereg támogatásával de facto autonómiát vívott ki Moldován belül.

A szegénység óriási, a kormány pedig korrupt. Bár Transnistria Moldova egyik legiparosodottabb területe, nemzetközi elszigeteltsége miatt esélyei a felemelkedésre minimálisak. Az orosz Gazpromtól szinte ingyen érkező földgáz, a fegyvergyártás, az illegális fegyver- és emberkereskedelem, valamint a csempészet azonban egyelőre biztosítja e rezsim hatalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik