Nagyvilág

Basescu Koszovóban engedékenyebb lenne, mint Székelyföldön

Örömmel vennék Székelyföldön a román államfő Koszovóra kitalált autonómiamodelljét. Basescu szerint a két helyzet teljesen különböző – adta hírül a Magyar Rádió.

Trajan Basescu román elnök a hét közepén a francia államfőnek fejtette ki elképzeléseit Koszovó jövőjét illetően: az albán többség és a szerb kisebbség számára egyformán elfogadható, a határok sérthetetlenségét tiszteletben tartó, de autonóm tartományt kell létrehozni saját rendfenntartó erővel és döntéshozó struktúrával. Gazda Zoltán, a háromszéki MPSZ vezetője és Fodor Imre, a marosszéki Székely Nemzeti Tanács elnöke megelégedéssel fogadta az államfő elképzeléseit: Koszovó Basescu által elképzelt autonómiája még egy mintával szolgálhat az eddigi 18 európai modell mellett Székelyföld autonómiájához is, természetesen szem előtt tartva a térségben élő román kisebbség védelmét – mondta Gazda.

Basescu azonban közölte: a koszovói megoldás Romániában nem ültethető át a gyakorlatba, a román helyzet pedig nem hasonlítható a volt Jugoszlávia területén fennálló állapotokhoz. Az Adevarul című román lap szerint az elnök történelmi hibát követett el, mert kijelentésével a szeparatisták malmára hajtotta a vizet. Nehéz lesz ugyanis bebizonyítania, hogy amit kedvezőnek tart az albán többségű Koszovóban, azt miért ne lehetne alkalmazni a magyarokkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik