Nagyvilág

Az EU szerint kritikus a romák helyzete hazánkban

Az EU rasszizmusfigyelő központja szerint a hagyományos kisebbségek és a bevándorlók rendszeresen diszkrimináció áldozatai a lakáspiacon, az oktatásban és a munkaerőpiacon. Magyarországon területalapú szegregációról beszél.

Az európai kisebbségek közül a romák vannak a legrosszabb helyzetben, őket nem csak az említett területeken éri hátrányos megkülönböztetés, de gyakran faji indíttatású erőszak áldozatai is, írja a minap nyilvánosságra hozott jelentésében az Európai Rasszizmus- és Idegengyűlölet-figyelő Központ.

Kritikus a romák helyzete különösen a kelet- és dél-európai államokban, Spanyolországban, Csehországban és Magyarországon olyan rossz a helyzet, hogy a jelentés konkrétan területalapú szegregációról beszél. Szintén különösen nehéz helyzetben vannak az Észak-Afrikából vagy más muzulmán országokból bevándoroltak.

Ami a jogi szabályozást illeti, a jelentés elégedetten állapítja meg, hogy csaknem mindegyik tagállam átültette már nemzeti szabályozásába a két uniós irányelvet, amelyek tiltják a faji alapú megkülönböztetést a munkaerőpiacon, és egyenlő elbánást követelnek meg a munkahelyen. Rámutat ugyanakkor, hogy a magyarországi „gyűlöletbeszéd-törvényt” az Alkotmánybíróság megsemmisítette, mert az megsértette a szólásszabadsághoz való jogot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik