Nagyvilág

Víz nélkül maradt több millió kínai

Leállították a vízellátást Kína egyik legnagyobb városában, mert egy vegyi üzemben történt súlyos baleset folytán mérgező mennyiségű benzol került a várost átszelő Szunghua folyóba.

Az Észak-Kínában található Harbin városában bezártak az üzletek és az iskolák, a hatóságok pedig 16 ezer tonnányi ivóvizet szállítottak a településre palackokban és tartályokban. A vízvezeték-hálózat tervezett kiiktatásáról már napok óta keringtek hírek, ezért a lakosság pánikszerűen igyekezett minél több vizet beszerezni és elraktározni a csapok elzárásának idejére. Harbin lakossága 3,7, a külvárosi területekkel együtt pedig 9,3 millió főre tehető.


A kormány eredetileg azt állította, hogy a víz négy napig lesz elzárva, de a vízszolgáltató egy illetékese elmondta, hogy nincsen pontos menetrend arra, hogy mikor nyitják meg a csapokat. Harbin lakói azért is bizalmatlanok a kormánnyal szemben, mert eredetileg azt mondták nekik, hogy csak rutin-karbantartási munkálatok miatt zárják el a vizet – írja a BBC.


A vegyi anyag akkor került a folyóba, amikor a felső folyásánál lévő Csilin város vegyi üzemében robbanás történt november 13-án. A baleset miatt körülbelül 80 kilométer hosszúságban szennyeződött benzollal a Szunghua. A Hejlungcsiang tartománybeli környezetvédelmi hatóságok szerint a benzolszint az egészségügyi határérték 108-szorosa, és legalább negyven órára van szükség ahhoz, hogy a mérgezett víztömeg elhagyja a várost. A csilini vegyianyag-gyárban történt robbanásnak öt halottja volt, tucatnyi embert kórházba szállítottak, és a gyár közeléből több tízezer embert kitelepítettek.


Egy név nélkül nyilatkozó regionális vízügyi illetékes szerint a szennyeződés véglegesen bekerült a Szunghua folyóba, megtámadta a partokat és az alacsonyobb folyószakaszokat. A Beijing Times angol nyelvű napilap értesülései szerint a folyó félig befagyott vizében található szennyező anyagok nagy része benzol, oldószerként használt kőolajszármazék.


Menekülés

A lakók, ha csak lehet, menekülnek. Az emberek jelentős része vonattal vagy repülővel igyekszik elhagyni a települést, de hatalmas a zsúfoltság: a következő két napra már nem lehet vonatjegyet kapni. A légitársaságok is bejelentették, hogy minden repülőjegyet eladtak a Harbinból induló járatokra.

A város 15 kórházában szükségterveket dolgoztak ki arra az esetre, ha mérgezett víz jutna az intézmények közelébe. A katasztrófa azonban tovább terjedhet, mert a folyó alsó folyása Oroszország területén fekszik, így az ottani szakasz mentén fekvő városok is veszélyben vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik