Nagyvilág

Franciaország: repülőjegyadó a szegénység ellen

Elfogadta a francia kormány egy új, a repülőjegyekre kivetett adó bevezetését, amelyből a fejlődő országok szegénységének felszámolását szeretnék segíteni – írja a BBC.

Ha a parlament elfogadja a kormány beterjesztését, akkor az unió államaiba közlekedő francia járatok turistaosztályán egy euróval, első osztályán tíz euróval kell majd többet fizetni. Az Európán kívüli országokba induló járatokon az illeték négy, illetve negyven euró lenne, attól függően, melyik osztályon vált jegyet az utas.

A francia kormány az így befolyt évi mintegy 210 millió eurós bevételt az ENSZ harmadik világot segítő fejlesztési programjának adja át. Az illeték jelenleg csak a francia repterekről induló járatokra vonatkozna, és mentesülnének alóla a Franciaországban átszálló utasok. A franciák remélik, hogy minél több országot sikerül majd meggyőzniük a repülőjegyeket terhelő új illeték bevezetéséről, ami azonban egy oda-vissza útnál dupla költséget jelent az utasoknak. Ha az egész világon bevezetnék, akkor mintegy 10 milliárd eurónyi friss pénzt lehetne előteremteni a fejlődő országok, és elsősorban az ott széles körben pusztító betegségek elleni harc számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik