Nagyvilág

Adócsalásért ítélhetik el Pinochetet

Adócsalásért és útlevél hamisításért tartják házi őrizetben Gen Auguszto Pinochetet – adta hírül szerdán a BBC.

A volt chilei diktátort állampapírok hamisításával és a hatóságok félrevezetésével vádolják. A határozatot Carlos Cerda bíró hozta, aki a nyugalmazott tábornok 27 millió dollárra becsült vagyonának eredetét vizsgálja. A bíró négy vádpontban rendelte el a bűnvádi eljárást, amelyek közt az adócsalás és okirathamisítás is szerepel.

A napokban 90 éves volt diktátort az elmúlt években két alkalommal is megvádolták emberjogi perekben, de az egészségi állapotára való tekintettel, mindkétszer ejtették a vádakat. A friss vádat a nyugat-santiagói otthonában közölték Pinochettel. A per kapcsán Pinochetnek szembe kell nézni az általa vezetett rezsim ideje alatt eltűnt és megölt emberek családjainak vádjaival is.

A tábornok 1973-ban véres puccs révén került hatalomra, s a diktatúra évei alatt tízezreket kínoztak vagy öltek meg, kényszerítettek száműzetésbe. Ellenfeleit más dél-amerikai diktátorokkal együttműködve külföldön is üldözte. A pénzügyi visszaélésekre egy amerikai szenátusi bizottság révén derült fény, amely a terrorizmushoz kapcsolódó pénzmosási akciókat vizsgálta. Kitudódott, hogy Pinochetnek az Egyesült Államokban és más országokban – Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban, Venezuelában és Panamában – is titkos bankszámlái vannak. Vagyonának eredetéről azt feltételezik, hogy európai fegyvergyártóktól származik, de ez nem szerepel a vádiratban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik