Nagyvilág

Betonfal és térfigyelő kamerák a roma gettóban Csehországban

Eperjes után a csehországi Ústí Nad Labemben is kamerákkal figyeltetné az önkormányzat a roma gettót. Korábban a városban betonfallal különítették el a cigányokat – áll a Roma Sajtóközpont keddi közleményében.

Hetven Ústí Nad Labem-i helyi lakos petíciójára reagálva az önkormányzat úgy döntött: a romák lakta lakótelepen térfigyelő kamerákat szerelnek fel. A szomszédban lakó nem romák szerint a gettóban élők rendetlenek, hangoskodnak és lopnak.

Milan Knotka, a helyi önkormányzat szóvivője úgy vélte: a kamerák hozzájárulnak ahhoz, hogy a kifogásolt utcákban májusra „rend” legyen. A tiltakozó lakosok szóvivője, Jaroslav Kopecky azt mondta: üdvözlik a döntést, de attól félnek, hogy ez még nem oldja meg a problémáikat. A térfigyelő kamerák felszerelésével egyetért a városi rendőrfőkapitány-helyettes, Ján Novotny is, aki szerint a kameráknak nagyobb hatása lesz, mint az állandó járőröknek, mert így a rendőrök gyorsabban tudnak intézkedni. A gettóban élő romák többsége viszont ellenzi a kamerákat, mert szerintük ez sérti a jogaikat.

Ústí Nad Labemben először 1999-ben éleződött ki az ellentét a romák és nem romák között, ekkor a helyi önkormányzat betonfallal különítette el a romák lakta lakótelepet a szomszédos utcáktól. A nemzetközi felháborodás hatására azonban egy hónap után lebontották a falat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik