Nagyvilág

Uniós társulási tárgyalások kezdődnek Boszniával

Az Európai Bizottság pénteken megkezdi a stabilitási és társulási egyezményről szóló tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával.

A tárgyalások megkezdéséről szóló döntést a daytoni békeszerződés tizedik évfordulóján jelentették be az uniós külügyminiszterek. A balkáni állam annak függvényében közeledhet az EU-hoz, hogy milyen gyorsan halad az önálló, működőképes, az uniós demokratikus előírásoknak megfelelő állami lét felé. Elsősorban az igazságszolgáltatás, a közigazgatás, a rendőrségi reform és a médiapolitika területein kell lényegi erőfeszítéseket tennie.

A külügyminiszterek emellett elvárják a szarajevói vezetéstől, hogy minden támogatást adjon meg a még szökésben lévő háborús bűnösök kézrekerítéséért. A leginkább keresett két személy Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok és Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök. A tárgyalások megkezdésétől függetlenül az uniós miniszterek meghosszabbították a Boszniában állomásozó több mint 6 ezer főt számláló uniós stabilizációs erő, az Eufor mandátumát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik