Nagyvilág

Aláírták a nagykoalíciós megállapodást

Rövid ceremónia keretében aláírták pénteken Berlinben a német nagykoalíciós megállapodást. A konzervatív uniópártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) közel 40 év után vállalkoznak ismét közös kormányzásra.

Az aláírás színhelye a Paul Löbe egykori szociáldemokrata politikusról elnevezett ház előcsarnoka volt, s körülbelül negyedórát tartott. A 190 oldalas dokumentumot a két politikai tábor vezetői írták alá, köztük Angela Merkel, a kereszténydemokraták (CDU) elnöke, kijelölt kancellár, Matthias Platzeck, a szociáldemokrata párt élére néhány nappal ezelőtt megválasztott brandenburgi politikus és Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

A múlt hét elejére egyértelművé vált, hogy mind a három párt kongresszusa támogatja a nagykoalíciót. Gerhard Schröder szociáldemokratái néhány órával azután adták áldásukat a tervezetre, hogy a CDU tagjai mindössze három ellenszavazat mellett elfogadták a javaslatot. A leköszönő kancellár pártjában többen ellenezték a nagykoalíció tervét, még így is azonban csak 15 ellenszavazat érkezett. A legsimábban az utolsóként szavazó CSU-nál alakultak a dolgok: Edmund Stoiber pártja egyhangúlag áldását adta a tervre.

A konzervatív pártok és a szociáldemokraták azért kényszerültek nagykoalíciós tárgyalásokra, mert másokkal nem tudtak életképes koalíciót összekovácsolni. A parlament alsóházában (Bundestag) a CDU/CSU alkotja a legerősebb frakciót, második a szociáldemokraták frakciója. A CDU és a CSU együtt a szavazatok 35,2 százalékát, az SPD a voksok 34,2 százalékát szerezte meg szeptember 18-án, illetve október 2-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik