Nagyvilág

Vizsgálat a megnyúzott iraki foglyok ügyében

Az iraki szunniták nemzetközi vizsgálat megindítását kezdeményezik annak a 173 megkínzott, többségében szunnita rabnak az ügyében, akikre a síita irányítású belügyminisztérium egyik bunkerében bukkantak Bagdadban.

Irak miniszterelnöke, Ibrahim Dzafari az ügy kapcsán azonnal vizsgálatot rendelt el, és a foglyokat elengedte.  A legnagyobb szunnita párt, az Iszlám Párt szóvivője, Iyad al-Samarrai figyelmeztetett: az Irak által vezetett korábbi vizsgálatok, melyeket kínzások leleplezésére indítottak, nem jártak sikerrel, és feltételezhetően iraki felső vezetők is személyesen érintettek lehetnek az ügy kapcsán, vagy tudomásuk lehetett a kínzásokról. Washington támogatja az iraki vizsgálatot, bár az Egyesült Államok maga is nemzetközi nyomás alatt áll a foglyokkal való emberségesebb bánásmódot illetően, illetve az állítólagos kelet-európai CIA-börtönök fenntartásával kapcsolatban – írja a BBC.

A Szaddám -rezsim óta történt fogolykínzásokra akkor derült fény, amikor vasárnap amerikai csapatok egy tizenöt éves eltűnt fiú után kutatva százhetvenhárom megkínzott és kiéheztetett iraki fogolyra bukkantak a síita irányítású belügyminisztérium egyik bagdadi börtönében. A látvány még a harcedzett katonákat is megdöbbentette. “Az elmúlt két évben nem tapasztaltam hasonló borzalmakat Bagdadban. Fizikai bántalmazások nyomait láttam, brutális verésekét. Egy-két fogoly gyakorlatilag lebénult, néhányról lenyúzták a bőrt” – nyilatkozta a CNN-nek Huszein Kamal belügyminiszter-helyettes. Lapértesülések szerint a Bagdad egyik központi városrészében, Dzsadirijában lévő börtönben megkínzott holttesteket és kínzóeszközöket is találtak. Az ügy súlyos tanulságokkal szolgál, és valószínű, hogy ez még csak a jéghegy csúcsa – mondta Brahim Dzsafari miniszterelnök.

A siíták bosszúja

A szunniták már nem először panaszkodnak, hogy a népcsoport a síiták bosszújának áldozata. Az iraki hatalom ellen lázadók szinte kizárólag a Szaddám-rezsim kedvezményezettjeinek számító szunniták közül kerülnek ki, akik kisebbségben vannak a társadalomban. A mostani leleplezés azonban a nyilatkozatok szerint a síita vezetést is megrázta, ezért is rendelt el Dzsafari kormányfő azonnali vizsgálatot, melyet egyik helyettese vezet majd, és kormánya több minisztere is részt vesz benne – írja a BBC.

A börtönben tapasztaltak a brit hatóságokat is sokkolták. Anne Clwyd, a brit kormány iraki emberjogi megbízottja szerint már májusban figyelmeztették az iraki hatóságokat a hasonló visszaélésekre. “Megrázó, ami történt” – mondta a BBC-nek. A brit kormány elmondása szerint megpróbál segítséget nyújtani az iraki belügyi erők emberjogi továbbképzéséhez, de “harmincöt évnyi kínzás után sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az emberek gondolkozása megváltozzon”.

Nemzetközi emberjogi csoportok, köztük a Human Rights Watch már korábban is jelezte, hogy a síita dominanciájú belügyi szervek rendszeresen kínozzák a fogságukba esett szunnitákat, nem ritkán minden felhatalmazás nélkül meg is ölik őket. Egy a szervezet által korábban kiadott közlemény arról tájékoztat, hogy az iraki rendőrség köreiben bevett gyakorlatnak számít a rabok elektromos vezetékkel való verése, vagy az, hogy hosszabb ideig a csuklójuknál fogva lógatják őket, és közben elektrosokkot alkalmaznak testük érzékeny pontjain.


Sarah Leah Whitson, az emberi jogi szervezet képviselője elmondta: nem lepte meg a kínzások híre: “Januárban jelentést adtunk ki arról, hogy főleg lázadókat, de köztörvényes bűnözőket is kínoznak az iraki börtönökben. Akkor az ország elnöke és a belügyminiszter is határozottan megígérte, hogy véget vetnek a gyakorlatnak, de úgy látszik, ezek csak üres szavak voltak” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik