Nagyvilág

Jövőre döntenek az AIDS-ügyben vádolt bolgár ápolónőkről

Elhalasztotta a határozathozatalt a líbiai állampolgárok szándékos, AIDS-vírussal való megfertőzésével vádolt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos perében kedden a líbiai legfelsőbb bíróság.

„A bíróság ülését elnapolja január 31-re, hogy több időt hagyjon a védelemnek” – jelentette be Ali al-Alussz elnöklő bíró. A líbiai legfelsőbb bírósági tanácsülés alig öt percig tartott a vádlottak fellebbezéséről. A hat embert azzal vádolják, hogy munkájuk során szándékosan fertőztek meg gyerekeket HIV-vírussal. A nemzetközi vihart kavart ügy fellebbezésekkel foglalkozó legfelsőbb bírósági ülésén számos európai uniós diplomata is jelen volt.

A hat és fél éve letartóztatott öt bolgár ápolónőt, valamint egy palesztin orvost azzal a váddal ítélték tavaly első fokon halálra, hogy az AIDS elleni gyógyszerrel kísérletezve a betegség vírusát tartalmazó vér átömlesztésével csaknem félezer gyereket megfertőztek Bengázi város kórházában.

A fertőzés nyomán 47 gyerek halt meg. Egyes megfigyelők szerint a vádak valótlanok, a vallomásokat ugyanis kínzással csikarták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik