Nagyvilág

Jogellenes a tiroli autópálya-tilalom

Az Európai Közösségek Bírósága szerint összeegyeztethetetlen az uniós együttműködés alaptörekvésével, az áruk szabad mozgásával az ausztriai Inn-völgyi autópályán bizonyos tehergépjárművekre elrendelt közlekedési tilalom.

Tirol tartomány egyik 2003. évi rendelete az Inn völgyében, az A12-es autópálya egy 46 km-es szakaszán a bizonyos árukat (hulladék, kavics, agyag, gépjármű, rönkfa vagy gabonafélék) fuvarozó, 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek közlekedésének megtiltásáról rendelkezik. A rendelet célja az emberi egészség, valamint az állat- és növényvilág tartós védelmének biztosítása érdekében a levegő minőségének a javítása.

A bíróság a Luxembourgban bejelentett ítéletben hozzátette: noha az unión belüli kereskedelem akadályozása elvileg igazolható a környezet védelmével, a szóban forgó tilalom aránytalan. Megállapította, hogy a tilalom sérti az áruk szabad mozgását, közelebbről pedig szabad átmenő forgalmát, mert ez az intézkedés egy elsődleges fontosságú közútszakaszt érint, amely a Németország déli része és Olaszország északi része közötti egyik legfőbb szárazföldi összeköttetési útvonalat képezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik