Nagyvilág

Csökken a francia erőszak, marad a szükségállapot

Csillapodtak a francia külvárosi zavargások, keddre virradó éjszaka már lényegesen kevesebb autót gyújtottak fel. Chirac elnök a zavargások kezdete óta először szólalt meg érdemben, ám mélyreható változtatásokat nem javasolt.

Franciaországban tovább csökkent a randalírozó fiatalok által felgyújtott gépkocsik száma – közép-európai idő szerint kedd reggel 4 óráig 162 járművet gyújtottak fel, szemben az egy nappal korábbi 271-gyel. A bűncselekmények többsége vidéken történt, Párizsban 47 autót tettek tönkre a fiatal gyújtogatók. Délkelet-Franciaországban, a Lyontól délnyugatra lévő Saint-Chamond-ban egy mecsetre három gyújtóbombát dobtak, de azok csak kisebb kárt okoztak.

Chirac: a rendbontóknak identitásválsága van

A francia elnök szerint az ország már túl van a két hete kezdődött események nehezén. Chirac elítélte a rasszizmust, és a francia társadalom büszkeségének nevezte a toleranciát, habár az Elysee téren tartott beszédében elismerte, hogy a 19 napja kezdődött zavargások mély társadalmi problémákra világítottak rá. Jövőre új programok indulnak, mely által 50 ezer fiatalt segítenek munkához jutni – jelentette be.

Jacques Chirac, akit erélytelen fellépése miatt sokan gyengekezűnek tartottak, esti tévébeszédében kijelentette, hogy mindenkinek, aki részt vesz a zavargásokban, szembe kell néznie az igazságszolgáltatással. Az elnök szerint a rendzavaróknak identitásválsága van. Közben a francia kormány jóváhagyta a rendkívüli állapot három hónapos meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden terjesztenek a parlament elé.

Le Pen: a mértéktelen bevándorlás „szociális atombomba”

Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke hétfő este „Bevándorlás, zendülés, külvárosi robbanások: elég!” címmel tartott nagygyűlést 300 ember előtt a párizsi Palais-Royal téren. A radikális politikus Jacques Chirac francia elnök politikáját tette felelőssé a franciaországi zavargásokért, és üdvözölte Nicolas Sarkozy belügyminiszter intézkedéseit. Le Pen szerint „túl későn” és „nagyon elégtelenül” reagált a kormány az eseményekre.

A szélsőjobboldali vezető élesen bírálta az ország emigrációs törvényeit, és azt állította, hogy a kormány nem foglalkozik a harmadik világból korlátlanul érkező masszív bevándorlással, amely „szociális atombomba”. A politikus emlékeztetett: az utóbbi harminc évben az ország tízmillió bevándorlót engedett be, ez pedig olyan mértékű emigráció, mellyel egyetlen ország sem lenne képes megbirkózni. Itt azonban senki nem beszél bevándorlásról, iszlámról. Franciaországban tilos nevükön nevezni a dolgokat – jegyezte meg Le Pen, aki szerint a „gyarmatokról érkező folyamatos bevándorlásért” az a Jacques Chirac a felelős, aki miniszterelnökként 1975-ben lehetővé tette a francia családegyesítő politikát, és ezzel a „munka bevándorlását gyarmatosító bevándorlássá tette”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik