Nagyvilág

A sydney-i atomreaktor volt a célpont

A sydney-i atomreaktor ellen tervezhettek robbantásos merényletet azok a terroristák, akiket egy héttel ezelőtt tartóztattak le az ausztrál rendőrség nagyszabású razziái során.

A nyomozás adatai, a bíróság elé terjesztett 21 oldalas összefoglaló szerint – amelyet hétfőn ismertetett a sydney-i rendőrség – az iszlámista terrorsejt szellemi vezére arra szólította fel embereit, hogy amennyiben a dzsihádban, a szent háborúban akarják feláldozni életüket, akkor „a lehető legnagyobb veszteséget” kell okozniuk. A rendőrségi nyomozati anyag a célpontok között szerepelteti a sydney-i Lucas Heights Atomreaktort, s a gyanúsítottak közül hárman decemberben e létesítmény közelében tartózkodtak.

Az egy hete őrizetbe vett személyek, egy feltételezett iszlámista terrorhálózat sejtje legalább 15 pokolgép előállítására elegendő vegyszert halmozott fel. A letartóztatottak ellen eljárást indítottak robbanószer előállítására és terrorcselekmények elkövetésére való összeesküvés gyanújával.

Razziák több mint félezer rendőrrel

A szóban forgó személyek a gyanú szerint azért jegyeztettek be több vállalkozást, hogy feltűnést kerülve ezek leple alatt vásárolhassanak nagy mennyiségű vegyi anyagot.

A letartóztatottak közül ketten – egy Omar Baladjam nevű, 28 éves részmunkaidős színész és a 29 éves, boszniai születésű Mirsad Mulahalilovic – festővállalkozásokat indított, amelyeknek számláira vegyi anyagokat vásárolhattak.

Az ausztrál rendőrség a múlt hét elején nyolc feltételezett terroristát Sydney-ben, kilencet pedig Melbourne-ben vett őrizetbe. A razziák során, amelyekben több mint 500 rendőr vett részt helikopterek támogatásával, a londoni metrómerényleteknél használtakhoz hasonló vegyi anyagokat, fegyvereket, számítógépeket és hátizsákokat foglaltak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik