Nagyvilág

Mégis kínzott foglyokat a CIA Magyarországon?

Magyarországnak, Romániának és Lengyelországnak is felelnie kell azért, hogy együttműködött a CIA fogolykínzó hálózatával – nyilatkozta egy olasz napilapnak az ENSZ volt afganisztáni raportőre.

Az Il Manifesto című, olasz kommunista napilapnak nyilatkozva Cheriff Bassiouni tényként említette, hogy Lengyelország, Magyarország és Románia területén titkos CIA-fogolytáborokban kínzások történtek. A professzor szerint 2001-ben kezdte kialakítani kínzási hálózatát a CIA.

“Afganisztánban a Bagram légitámaszpontra és Kandahárba érkeztek a világ minden részéből begyűjtött foglyok a CIA repülőgépeivel, és szétválogatás után az afgánokat ezekről a helyekről továbbküldték másik 14 amerikai titkos katonai központba, hogy kínzásoknak vessék alá őket. A többieket amerikai ellenőrzésű titkos börtönökbe irányították Afganisztánból: többek között olyan kelet-európai országokba, mint Lengyelország, Románia és Magyarország.

A The Washington Post című amerikai napilap november elején írt arról, hogy az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) több kelet-európai országban titkos börtönöket működtet. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, soha nem kapott kérést Washingtontól titkos börtönök létesítésére, de ha kapott volna, elutasította volna azt. Cáfolta a táborok létét Morber Ferenc, a Katonai Felderítő Hivatal főigazgatója is. Ugyanakkor a CIA felkérte az amerikai igazságügyi minisztériumot, vizsgálja ki, hogyan történhetett, hogy a terrorizmussal gyanúsított külföldi foglyokat őrző kelet-európai titkos börtönök létezéséről szóló, feltehetően bizalmasnak minősülő információt törvénysértő módon kiadták a sajtónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik