Nagyvilág

Irán nem hajlandó külföldön végezni az urándúsítást

Irán vasárnap ismét elutasította azt a javaslatot, hogy külföldön végezze az urándúsítást. A műveletnek "iráni területen kell zajlania, amint azt más iráni illetékesek korábban már megmondták" - jelentette ki Hamid Reza Aszefi külügyi szóvivő.

Előző nap Golamreza Agazadeh iráni atomenergia-ügyi alelnök Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács főtitkárával folytatott megbeszélés után határozottan elutasította, hogy Irán külföldön végezze ezt az érzékeny, nemzetközi aggodalmat kiváltó nukleáris tevékenységet.

Európa és az Egyesült Államok is elfogadná azt az orosz kompromisszumos javaslatot, amelynek alapján Irán végezhetné el az urándúsítás első szakaszát, azaz gázhalmazállapotú urán-hexafluoriddá alakíthatna uránt, ám magát az urándúsítást már Oroszországban végeznék el.

Washington már hosszabb ideje azzal vádolja Teheránt, hogy energiatermelési célokkal meghirdetett atomprogramjának a leple alatt atomfegyverhez akar hozzájutni. Irán ezt cáfolja, és azt hangoztatja, hogy joga van a nukleáris energia békés felhasználásához. Az atomprogram ügye ismét napirendre kerül a NAÜ kormányzótanácsának november 24-én kezdődő ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik