Nagyvilág

A brit csapatok 2006 végén hagyhatják el Irakot

Dzsalal Talabani irkai elnök nyilatkozatának értelmében a brit csapatok a következő év végén hagyhatják el az arab országot. Az elnök azonban óvott a nemzetközi haderők azonnali kivonulásától.

Egy vasárnap sugárzott televíziós interjúban Dzsalal Talabani iraki elnök a nemzetközi csapatok iraki jelenlétéről beszélt. Talabani szerint az iraki rendvédelmi erők 2006 végére már készen állnának arra, hogy az eddig brit csapatok által felügyelt basrai térséget maguk is ellenőrizni tudják, így a brit haderőre nem lesz szükség az országban.

A riporter kérdésére, hoyg a brit kormány egyetért-e a kivonulás dátumával, Talabani azt válaszolta: még folynak a tárgyalások, de meglátásom szerint számukra is elfogadható lesz ez az időpont.

Az elnök szerint a nemzetközi csapatok azonnali kivonása polgárháborúhoz vezetne, ami az egész térség békéjét veszélyeztethetné. Éppen ezért Talabani a fokozatos és ellenőrzött csapatkivonások mellett tette le a voksát. Az interjúban Talabani azonban hangsúlyozta, hogy az irakiak sosem akarták, hogy a nemzetközi katonák örökre az országukban maradjanak.

A december 15-ére tervezett parlamenti választások előtt az elnök szerint még számos merényletet fognak elkövetni az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik