Nagyvilág

A Vaslady legyőzte a futballsztárt Libériában

Ellen Johnson-Sirleaf lesz Afrika történetének első elnöknője, miután hatalmas hajrával maga mögé utasította az egykori futballcsillag George Weah-t a libériai elnökválasztás második fordulójában.

A szavazatok 91 százalékos feldolgozása után Ellen Johnson-Sirleaf 59 százalékos eredménnyel vezet, vetélytársa, George Weah, az egykori futballcsillag pedig 41 százalékot gyűjtött. A keddi voksoláson a 14 évig polgárháború sújtotta ország több mint 1 millió 300 ezer állampolgára vett részt, a végleges eredmény két hét múlva várható – írja a BBC.

Korábban a 39 éves egykori futballsztár az október 11-én megtartott első választási fordulón a szavazatok 28 százalékát gyűjtötte be, és ezzel toronymagasan megelőzte többi riválisát. Akkor a Vasladynek becézett 66 éves Ellen Johnson-Sirleaf 20 százalékot szerzett.


Ellen Johnson-Sirleaf  az ENSZ fejlesztési szervezetének Afrikáért felelős korábbi igazgatója és a Világbank volt igazgatója az Egyesült Államokban, a Harvardon szerzett jogi diplomát. Az 1970-es évek második felében Libéria pénzügyminisztere volt, az 1997-es választáson pedig pártja második helyen végzett Charles Taylor véres kezű diktátor pártja mögött. Az egész országban jól ismerik, hiszen ő volt az elnöke a 2003-ban kötött béke-megállapodást ellenőrző bizottságnak.

Weah hívei megkérdőjelezik az eredményt

Úgy tűnik, az ex-sportoló nem tudja elfogadni a vereségét: a második fordulóban történt csalásokról beszélt, és élesen kritizálta a választási bizottságot. Szerda éjszaka Weah több száz híve gyülekezett pártja, a CDC székháza előtt, és a “Ha nincs Weah, nincs béke” szlogent skandálva népszerűsítette elnökjelöltjét. Az egyik Weah-féle szimpátiatüntetést az ENSZ békefenntartóinak gumibottal kellett feloszlatnia – írja a Reuters.

Ugyanakkor az ENSZ küldöttségének vezetője “békésnek és tisztának” nevezte a nyugat-afrikai országban zajló voksolást. Az AC Milan és a Chelsea egykori klasszisa a történtek ellenére nyugalomra intette híveit a béke kedvéért, addig, ameddig le nem zárul az állítólagos csalás ügyében indított vizsgálat. Weah újságírók jelenlétében ugyanis szavazócédulákat mutatott be, melyek állítása szerint ellenfele nevére voltak előzetesen kiállítva, sőt szerinte azok be is kerültek az urnákba.

“Noha a világ úgy tudja, hogy a választások szabadok és demokratikusak voltak, ez egyszerűen nem igaz” – fogalmazott az egykori labdarúgó. A Nemzeti Választási bizottság elnöke ugyanakkor dicsérte a választások lebonyolítását, és az eredmény mielőbbi elfogadását szorgalmazta. Ha csalásra utaló bizonyítékaik vannak, akkor azokat a szabály szerint 72 órán belül be kell nyújtaniuk – hangsúlyozta. “Úgy gondolom, hogy az eredmény egyértelmű. Libéria népe azért szavazott rám, hogy ezzel is elősegítse a belső megbékélést és az ország fejlődését” –jelentette ki Ellen Johnson-Sirleaf, majd hozzátette, hogy szívesen látná Weah-t a megalakuló új kormányban.

Véres polgárháborúk

Afrika legrégebbi független államát a XIX. század első felében Amerikából ide telepített rabszolgák alapították. Az ország 1989- ben keveredett polgárháborúba, amikor Charles Taylor hadvezér felkelést robbantott ki. A harcok 1997-es felfüggesztése alatt Taylor megnyerte a választásokat, miniszterelnök lett, és elődeihez hasonlóan kifosztotta az államkincstárat. 2000-ben újabb lázadás tört ki, ami azzal végződött, hogy a felkelők, sokan Taylor szövetségesei közül, 2003-ban elfoglalták a fővárost, Monrovinát. Ekkor erős nemzetközi nyomásra Taylor elhagyta az országot, és még 2003 augusztusban aláírták a békeszerződést.

Az ország jelenleg is a pénzmosás egyik nemzetközi központjának számít, sőt az illegális fegyver-, kábítószer- és gyémántkereskedelem nyugat-afrikai bázisa is. Ezért az ENSZ 2001-ben embargót hirdetett a libériai gyémántra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik