Nagyvilág

Bizalmat kapott a lengyel kormány

A radikális kispártok támogatásával megnyerte a bizalmi szavazást Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök kisebbségi konzervatív kormánya csütörtök este a varsói parlamentben.

Marcinkiewicz kabinetjére a lengyel parlament alsóházában 272 képviselő szavazott igennel és 187 képviselő nemmel. A jobboldali-populista Jog és Igazságosság párt kormánya a piaci reformokkal és az Európai Unióval szemben fenntartásokat tápláló kisebb pártok támogatásával győzött. A kormányfő a korrupció és a bürokrácia felszámolását, a családok nagyobb támogatását és gazdaságösztönző intézkedéseket ígért.

Külső támogatással

Az október végén beiktatott új kormányfő, Kazimerz Marcinkiewicz néhány napja jelentette be, hogy az új lengyel kisebbségi kormány terveinek bemutatása után november 10-én bizalmi indítvány benyújtásával igyekszik bebizonyítani, hogy megfelelő külső támogatottsággal rendelkezik az ország irányításához.

Miután véglegesen megszakadtak a tárgyalások a választásokon győztes konzervatív-populista Jog és Igazságosság Pártja (PiS) és a második helyezett jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) között, bizonytalanná vált a belpolitikai helyzet Lengyelországban. Ezt a Kaczynski-ikrek által vezetett PiS azonnali kormányalakítással orvosolta, melyhez azonban a koalíciós tárgyalások sikertelensége miatt kívülről keresett támogatókat – a csütörtök esti szavazás eredménye szerint nem eredménytelenül.


Sokat kértek


A szintén nemzeti-populista Lengyel Családok Pártja korábban már bejelentette, hogy kész támogatni az új kabinetet, hajlott erre a lengyel gazdapárt, és az Önvédelem elnevezésű politikai tömörülés is. Ez utóbbi, radikális párt vezetője, Andrzej Lepper azonban közölte: nem adja ingyen a segítséget. Csupán akkor áll a kormány mögé, ha az új kabinet teljesíti feltételeiket, köztük a nyugdíjasok adómentességének törvénybe iktatását, és a lengyel gazdák uniós támogatásáról szóló megállapodás újratárgyalását. Korábban elemzők jelezték: ha a kormánypárt mellett az említett három frakció összes képviselője támogatja a kabinetet, az 270 szavazattal biztos (59 százalékos) többséget jelent az alsóházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik