Nagyvilág

Merkelék támogatják a török csatlakozást

A német kereszténydemokraták, az új vezető kormánypárt, feladták ellenkezésüket Törökország uniós csatlakozásával kapcsolatban. Eközben az Európai Bizottság éves jelentésében bírálta Ankarát.

Az új német kormány folytatja Berlin eddigi politikáját és támogatja Törökország teljes jogú uniós tagságát – írja a Financial Times Deutschland a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták minapi koalíciós megállapodásáról.

Ez azt jelenti, hogy a CDU/CSU által eddig támogatott „speciális partnerségi kapcsolat” elgondolása többé nem érvényes. A kereszténydemokraták korábban ezzel helyettesítették volna a teljes jogú tagságot, noha azt sosem magyarázták el teljesen pontosan, hogy ez alatt mit értenek, és az alternatívát Ankara is elutasította.

A CDU pálfordulása azt jelenti, hogy Ausztria gyakorlatilag magára maradt az EU-ban, a török tagságot határozottan elutasító álláspontjával. Komoly törökellenes erők vannak a francia jobboldalon is, Jacques Chirac francia elnök végeredményben mégis úgy döntött tavaly, hogy támogatja a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Eközben az Európai Bizottság a Törökországról készült éves jelentésében bírálta Ankarát, mivel 2005-ben lelassult a változások üteme és a reformok végrehajtása kiegyensúlyozatlanságot mutat. Folyamatban van a politikai átmenet és az ország továbbra is „kielégítően teljesíti” a csatlakozás koppenhágai politikai kritériumait – áll a dokumentumban, amely aláhúzza, hogy fontos jogalkotási reformok léptek életbe, amelyek szerkezeti változásokhoz kell, hogy elvezessenek a jogrendszerben, mindenekelőtt az igazságszolgáltatásban.

Brüsszel megítélése szerint ugyanakkor 2005-ben lefékeződött a változások üteme és a reformok végrehajtása továbbra is kiegyensúlyozatlan képet mutat. Noha az emberi jogi sértések száma csökkenőben van, ilyenek változatlanul előfordulnak és a már hatályban lévő jogszabályok végrehajtása és bizonyos területeken további jogalkotási kezdeményezések megtétele egyaránt sürgetővé vált. Az Európai Bizottság véleménye szerint Törökországnak a következő területeken kell további jelentős erőfeszítéseket tennie: az alapvető jogok és az emberi jogok, mindenekelőtt a véleménynyilvánítás szabadsága, a nők jogai, a nem muzulmán vallások szabadsága, szakszervezeti jogok, kulturális jogok illetve a kínzás és a rossz bánásmód elleni fellépésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik