Nagyvilág

Mérlegen a demokrácia: Egyiptom választ

Megkezdődtek a háromszakaszos parlamenti választások Egyiptomban. Bár a voksolás a demokrácia felé vezető reformfolyamat mérföldköve lehetne, várhatóan Mubarak elnök pártja szerzi meg ismét a voksok többségét.

Az ország 26 kormányzóságából nyolcban, köztük Kairóban kezdődött meg a voksolás. Szerdán 164 képviselői hely sorsáról döntenek 1635 jelölt, köztük 36 nő közül, a 10 664 szavazóhelyiség közép-európai idő szerint délután 17 óráig tart nyitva. Országos szinten 5310 jelölt indul 444 képviselői helyért, a tíz fennmaradó mandátum leendő birtokosait pedig közvetlenül Hoszni Mubarak elnök nevezi ki. A második fordulót november 15-én tartják, az utolsó szavazási nap pedig december 7-én lesz.

A választók száma 32 millió körüli. A jelenlegi, 2000-ben megválasztott parlamentben Mubarak elnök Nemzeti Demokrata Pártja 404 képviselővel több mint 85 százalékos fölényt élvez. Legfőbb kihívója a betiltott, de nem hivatalosan mégis megtűrt Muzulmán Testvériség, amely függetlenként indítja jelöltjeit, mert párt alapítására nem kaptak engedélyt. Elemzők szerint kevés az esély arra, hogy a mostani választás megtöri a jelenleg kormányzó párt politikai dominanciáját.

Átlátszó urnákkal a csalás ellen

A korábbi választásokat gyakori szabálytalanságok, megfélemlítés, rendőri beavatkozás, vesztegetés, többszöri szavazás jellemezte. Nem kormányzati szervezetek az idén 2000 megfigyelőt küldenek minden szavazási napra. Az urnák most először átlátszók lesznek, mert a múltban előfordult, hogy előre hamis szavazatokkal töltötték meg őket. A mostani kampány sem volt mentes a visszaélésektől, hiszen mindkét oldalt érték vádak, melyek szerint a bizonytalan szavazók bizalmát pénzzel próbálták megvásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik