Nagyvilág

Franciaország még mindig lángokban áll

Háromszázhuszonnégy gépkocsit gyújtottak fel keddre virradóra Franciaország-szerte a 12. napja randalírozó fiatalok - közölte francia rendőrség.

A hétfői hajnali mérleg 442 lángban álló autóról tett említést. A rendőrök és a csendőrök 65 személyt állítottak elő, nagyjából annyit, mint 24 órával ezelőtt. Arról nincsenek hivatalos adatok, hogy hány személyt Párizsban, és hányat vidéken.


Rendőrségi források azonban utaltak arra, hogy a francia főváros körzetének számító Ile-de-France térségében enyhül a zavargások hevessége, míg vidéken a helyzet a korábbiakhoz képest nem változott.


Hétfőn belehalt sérüléseibe a franciaországi zavargások egy 61 éves áldozata – jelentette be a férfi özvegye, miután fogadta őt Nicolas Sarkozy belügyminiszter. Jean-Jacques Le Chenadec Párizs Stains nevű északi elővárosában lakóháza tövében egy szomszéddal beszélgetett pénteken, amikor megütötte egy fiatalember. Ő az első bejelentett halálos áldozata az október 27-e óta tartó zavargásoknak.

A zavargások másfél héttel ezelőtt kezdődtek a többségében afrikai bevándorlók által lakott Clichy-sous-Bois-ban, miután a rendőrség által betörés miatt üldözött három fiatal közül kettőt halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek. A hivatalos szervek tagadják, hogy üldözték volna a három fiatalt, akik közül a harmadikat súlyos állapotban szállították kórházba.


Hétfő estétől kijárási tilalmat rendeltek el a Párizs körzetében fekvő La Raincy városában. A zavargások október 27-i kitörése óta ez az első ilyen jellegű intézkedés Franciaországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik