Nagyvilág

Rendőrök sebesültek meg Franciaországban

A zavargások során 34 rendőrt sebesítettek meg vasárnap éjszaka Franciaországban. Két rendőrt nyakon, illetve combon lőttek.

A többségükben fiatal bevándorlók ezúttal 528 járműt gyújtottak fel, 316-ot vidéken és 212-öt Párizsban. A főváros egyik déli negyedében, Grignyben két rendőrt – az egyiket a nyakán a másikat a combján – házi készítésű tűzfegyverrel sebesítettek meg. Mindkettőjüket kórházba szállították, ahol Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter meglátogatta őket. A rendfenntartó erők más tagjainak a rájuk zúdult kőzáporok okoztak sérüléseket. A rendőrök 95 személyt állítottak elő.

Colombes délnyugat-párizsi elővárosban egy autóbuszon utazó 13 éves fiút is fejen találtak egy kővel. A gyereket kórházba szállították, de sérülésének mértékéről nem tettek említését.

Párizsban az éjszaka egy szociális központot, egy pénztárat, egy gyógyszerraktárt és egy motorkerékpár-szaküzletet támadtak meg. Vidéken egyebek mellett két templom, több iskolaépület és két rendőrőrs ellen indítottak rohamot.

Az erőszakos cselekmények nem vesztettek hevességükből, annak ellenére sem, hogy az este a francia belbiztonsági tanács Jacques Chirac államfő elnökletével rövid tanácskozásra összeült, és ezen a Dominique de Villepin miniszterelnök közölte, hogy hétfőn a televízión keresztül vázolja a kormány arra vonatkozó elképzeléseit, hogy miképp gondolja felszámolni az egyre súlyosbodó belpolitikai válságot.

Chirac az eddigieknél erélyesebb fellépést kért a rendőrségtől és az igazságügyi szervektől, hangsúlyozva: most a legfontosabb teendő a rend helyreállítása.

Sarkozy az éjszaka párizsi rendőrökkel találkozott. A belügyi tárca vezetője leszögezte: a köztársaság rendőrsége szigorúan szem előtt tartva a testület erkölcsi normáit, nem lehet engedékeny. Egyben kifejtette azt a véleményét, hogy ha nincsenek előállítások, akkor a randalírozókban egyfajta büntetlenségi érzés alakul ki, márpedig akkor az események megállíthatatlanok lesznek.

A zavargások 11 napja alatt 3500 járműt gyújtottak fel, és több mint 800 személyt állítottak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik