Nagyvilág

Nem lesz pánamerikai szabadkereskedelmi övezet

Nem sikerült leküzdeni az egész kontinensre kiterjesztett szabadkereskedelmi övezet létrehozásával kapcsolatos nézeteltéréseket, így megállapodás nélkül ért véget a hét végén az Amerikai Államok Szervezetének az argentínai Mar del Platában rendezett kétnapos csúcsértekezlete.

A tárgyaló felek nagyobb része, 29 állam képviselője, támogatta, hogy hozzanak létre egy összamerikai szabadkereskedelmi övezetet, míg mások – elsősorban a latin-amerikai kontinens meghatározó államai, így Brazília, Argentína és Venezuela is – ragaszkodtak ahhoz, hogy azt követően döntsenek a földrész kereskedelmének és gazdaságának a jövőjéről, miután tárgyalásokat folytatnak majd decemberben a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) égisze alatt.

A washingtoni elképzelés bírálói, köztük Hugo Chávez venezuelai elnök szerint az Egyesült Államok rákényszeríti akaratát a dél-amerikai országokra; a terv megvalósításából csak a gazdagok húznának hasznot. “Itt, Mar del Platában eltemetjük” – jelentette ki a venezuelai államfő a szabadkereskedelmi zóna ötletére utalva, az utcákon randalírozó Amerika-ellenes tüntetők előtt.

Chávez elnök a szabadkereskedelmi övezet helyett John Kennedy tervét ajánlotta George Bush figyelmébe, amelyben az 1963-ban meggyilkolt fiatal elnök 20 évre 20 milliárd dollárt irányzott elő a szegénység elleni küzdelemre és az agrárreformra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik