Nagyvilág

Tömegtüntetés az amerikai csúcsértekezlet előtt

Több mint tízezer ember tüntetése közepette nyílt meg az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezlete az argentínai Mar del Platában.

Erőszakba torkollott az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) állam- és kormányfőinek pénteken Argentínában megnyílt kétnapos csúcsértekezletének helyszínén tartott tömegtüntetés: több száz rendbontó kirakatokat zúzott be, fosztogatott és rohamrendőrökkel tűzött össze a csúcsnak otthont adó városkában.

Több száz tüntető a város egyik sugárútján – néhány utcasaroknyira attól a luxusszállodától, ahol a csúcstalálkozót megrendezik – felgyújtott egy banképületet és egy távközlési vállalat irodáját, valamint üzletek kirakatait zúzta be, fosztogatott és összetűzött a kivezényelt rohamrendőrökkel. Az arcukat kendővel eltakaró, botokkal és csúzlikkal felszerelkezett rendbontók felgyújtották a feltört üzletekből, irodákból az úttestre kihordott bútorokat, hogy lángoló barikádot emelve tartsák vissza a rendfenntartó erőket.

Bush ellen szónokoltak

A tiltakozók távozásra szólították föl George Bush amerikai elnököt, aki egy pánamerikai – Alaszkától a Tűzföldig terjedő – szabadkereskedelmi övezet kialakításának tervével érkezett Argentínába. A csúcstalálkozó szervezői a munkanélküliség csökkentését és a szegénység elleni küzdelmet szánták a csúcstalálkozó fő témájának, az utóbbi napokban azonban a résztvevők – 34 állam- és kormányfő – érdeklődése a pánamerikai szabadkereskedelmi övezetre vonatkozó amerikai tervezet felé fordult.

A washingtoni elképzelés bírálói, köztük Hugo Chávez venezuelai elnök szerint az Egyesült Államok rákényszeríti akaratát a dél-amerikai országokra; a terv megvalósításából csak a gazdagok húznának hasznot. “Itt, Mar del Platában eltemetjük” – jelentette ki a venezuelai államfő a szabadkereskedelmi zóna ötletére utalva, az Amerika-ellenes tüntetők előtt.

Chávez elnök a szabadkereskedelmi övezet helyett John Kennedy tervét ajánlotta George Bush figyelmébe, amelyben az 1963-ban meggyilkolt fiatal elnök 20 évre 20 milliárd dollárt irányzott elő a szegénység elleni küzdelemre és az agrárreformra.

Két táborban

Vicente Fox mexikói elnök ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy a szabadkereskedelmi övezet hívei az eltérő nézetet valló országok nélkül is valóra válthatják elképzelésüket; Fox Venezuela mellett Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt sorolta a tamáskodók táborába.

Bár Kuba nem kapott meghívót a csúcsra Mar del Platában mégis megjelent Ricardo Alarcón, a kommunista szigetország parlamentjének elnöke. Csütörtök este Diego Maradona is a konferenciának helyt adó üdülővárosba utazott, hogy részt vegyen a tüntetéseken. Az egykori labdarúgócsillaggal együtt Mar Del Platába érkezett Emir Kusturica bosnyák filmrendező is, aki Maradona életéről forgat filmet.

A csúcstalálkozót szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezték meg. Mintegy 8 ezer rendőrt helyeztek készenlétbe, és a konferencia helyszínéül szolgáló városrészt lezárták. A part mentén a haditengerészet hajói járőröznek, a levegőben pedig helikopterek köröznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik