Nagyvilág

Luxushajót támadtak meg kalózok

Kalózok támadtak egy európai turistákat szállító luxushajóra a szomáliai partok közelében - közölte a kenyai tengerészmentő szolgálat (SAP) és a hajót üzemeltető társaság.

A Seabourn Cruise Linesnak a Bahama-szigeteken bejegyzett 10 ezer tonnás MV Seabourn Spirit nevű hajójára, amely az egyiptomi Alexandriából a kenyai Mombasa kikötője felé tartott, két – más forrás szerint három – kis csónakból fegyverrel rátámadtak kalózok. A kapitány leadta a vészjelzést, majd kikapcsolta a rádióösszeköttetést, hogy a kalózok ne tudják bemérni a hajót, ezután kihajózott nyílt tengerre. A hajón 600 utas és mintegy 160 főnyi legénység utazott. A kalózok végül abbahagyták az üldözést.

Deborah Natansohn, a hajótársaság elnöke a CNN rádiónak elmondta, hogy a támadás során egy ember könnyebben megsérült.

A hajó egyik kanadai utasa, Mike Rogers a vancouveri CKNW rádiónak elmondta, hogy a kalózok géppisztollyal és rakétagránáttal támadták meg a hajót. Mint mondta, mindegyik, mintegy 3,5 méteres csónakban négyen vagy öten ültek.

Nem az első eset

A támadás két nappal azután történt, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja figyelmeztetett, hogy elszaporodtak a kalóztámadások a térségben; emiatt nehézségekbe ütközik a több mint félmillió éhezőnek szánt segélyszállítmányok célba juttatása.

Októberben kalózok két, az ENSZ által bérelt hajót engedtek szabadon, az egyiket még júniusban kerítették hatalmukba, más hajók legénységükkel együtt továbbra is kalózok fogságában vannak.

A szomáliai partok mentén március óta 23 kalóztámadást követtek el – közölte a Nemzetközi Tengerhajózási Hivatal (IMB).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik