Nagyvilág

Tovább folytatódtak a franciaországi zavargások

A legtöbb erőszakos akció Seine-Saint-Denis, bevándorlók lakta külvárosban történt, ahol 1300 rendőrt vezényeltek ki az utcákra. A csütörtök óta tartó zavargások ugyanakkor a fővárost körbevevő tucatnyi településre is átterjedtek.

A Párizs szegény, főként bevándorlók lakta külvárosaiban péntekre virradóra immár a nyolcadik egymást követő éjszaka folynak zavargások. A randalírozó fiatalok országszerte összesen mintegy 400 gépkocsit gyújtottak fel, főként Párizs külvárosaiban – írja a BBC.

A francia fővárostól nyugatra fekvő Trappes településen lángra lobbantottak egy buszgarázst is, amelyben 27 busz égett ki, ugyanakkor a rendbontók a korábbinál kevesebbszer tűztek össze a rendfenntartó erőkkel. Öt rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett, miután a randalírozók megdobálták őket. A rendőrség csütörtök éjfélig mintegy húsz személyt helyezett rendőri felügyelet alá.

A rendbontások múlt csütörtökön kezdődtek a többségében afrikai bevándorlók által lakott Clichy-sous-Bois-ban, miután a rendőrség által betörés miatt üldözött két fiatalt halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek.

Tehetetlen kormányzat

Dominique de Villepin miniszterelnök a parlamentben ígéretet tett arra, hogy helyreállítja a rendet, miután bírálatok érték a kormányt, hogy nem tudja megfékezni az erőszakot. Mint fogalmazott: a rend helyreállítása “elsőszámú prioritás”.

Az erőszak jól szervezett, és nem spontán módón robbant ki – állapította meg Nicolas Sárközy belügyminiszter, aki találkozott a csütörtöki balesetben meghalt két tizenéves szüleivel.

Az érintett külvárosokban szegény, jobbára bevándorló közösségek élnek, akik közül sok a munkanélküli. Jean-Louis Borloo, a szociális kohézió minisztere elismerte, hogy Franciaország nem tudta kezelni a szegény külvárosokban évtizedek óta izzó haragot. Francia muzulmán vezetők közben arra szólították fel a politikusokat, hogy több tisztelettel viseltessenek a bevándorló közösségek iránt. Dalil Boubakeur, a Francia Muzulmán Vallási Tanács vezetője figyelmeztetett: a külvárosiaknak az emberi méltóságnak megfelelő életkörülményeket kell teremteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik