Nagyvilág

“Laptop-diplomatákat” alkalmazna a Külügyminisztérium

Jövőre átalakul a külképviseleti hálózat, többek között bezár az ulánbátori, a limai és a bogotái nagykövetség. A tárca utazó nagyköveteket használ majd, és adott esetben "laptop-diplomaták" képviselhetik majd a magyar érdekeket.

Bezár a Ho Si Minh-városi és a montreali főkonzulátus is, ugyanakkor új külképviselet nyílik a koszovói Pristinában, a bonni és a stuttgarti főkonzulátus összevonásával új misszió kezdi meg működését Düsseldorfban, szintén új főkonzulátus nyílik Csíkszeredán, emellett Ausztriával közösen működik majd a podgoricai (Montenegró) magyar külképviselet – jelentette ki Somogyi Ferenc, aki a külügyi tárca 2006. évi költségvetéséről beszélt.

A külügyminiszter kiemelte: bár a tárca jövő évi előirányzata mintegy tíz százalékkal csökken az ideihez képest, ennek azonban elegendőnek kell lennie. Hozzátette: a megszokott nyugdíjazási folyamaton kívül elbocsátásokra a Külügyminisztériumban jövőre nem kerül sor.

„Laptop-diplomaták” és utazó nagykövetek

Mint elhangzott, a külügyi tárca utazó nagyköveteket és konzulokat használ majd, és adott esetben “laptop-diplomaták” képviselik a magyar érdekeket ott, ahol teljes funkciójú külképviselet jelenleg nem teremthető meg. A magyar “laptop-diplomatákat” más, erre nyitottságot mutató országok külképviseletei fogadják majd be alkalmanként.

Somogyi Ferenc elmondása szerint egy egységes külképviseleti hálózat kialakítása történik, amely az érdekérvényesítésnek a jelenleginél jobb formáit teremti meg. Ennek keretében a hagyományos diplomácia mellett előtérbe kerülnek a gazdasági-üzleti kapcsolatok, kiemelt fontosságú a magyar cégek nemzetközi szerepvállalása, akárcsak a nemzetpolitika.

Romániában a Csíkszeredán a jövő év elején megnyíló főkonzulátus mellett Sepsiszentgyörgyön új kulturális iroda kezdheti meg tevékenységét. A Romániában, Ukrajnában, Szerbia-Montenegróban és Horvátországban működő magyar nagykövetségeken és főkonzulátusokon egyébként összesen mintegy harminc új munkatárs kezd dolgozni, feladatuk a január 1. után igényelhető nemzeti vízumokkal kapcsolatos teendők ellátása lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik