Nagyvilág

Cheney engedélyezhette a fogolykínzásokat

Dick Cheney amerikai alelnök hivatalából eredhetnek az amerikai katonákat kínzásokra késztető utasítások Irakban és Afganisztánban – állítja Laurence Wilkerson ezredes, az amerikai külügyminisztérium volt magas rangú vezetője.

A kínzást engedélyező feljegyzések és utasítások sorozata kerültek elő, melyeket állítólag Dick Cheney munkatársai intézték a védelmi minisztériumhoz. Az utasítások szembehelyezkednek George W. Bush elnök 2002-ben kelt irányelvével, amelyben a kínzást tiltó genfi konvenciók tiszteletben tartására kötelezte az amerikai hadsereget.

Látható nyoma van annak, hogy az alelnöki hivatalból kiindulva a védelmi miniszteren keresztül a hadszíntéri parancsnokokig engedélyezik a kínzást információk megszerzése érdekében a börtönökben – mondta Laurence Wilkerson ezredes, aki hosszú időn át volt Colin Powell külügyminiszter munkatársa – írja a CNN.

Az utasításokat nagyon körültekintően fogalmazták meg – ismerte el, de nem korlátozták a hadszíntéri parancsnokok cselekvési szabadságát, ami sok esetben a foglyokkal szembeni túlkapásokhoz vezetett, ilyen volt az Abu Graib-i börtönben történt kínzás is, mely ellentétes a genfi konvenciókkal – mondta Wilkerson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik