Nagyvilág

Berlusconi: öngyilkos merénylő akar az életemre törni

"Közvetlen fenyegetés célpontja vagyok. Egy öngyilkos merénylő akar az életemre törni egy stadionban. De nem rólam van szó. Vajon az emberek nem aggódnak emiatt? Az ország védelméről van szó" - mondta a kormányfő a Libero című olasz lapnak adott interjújában.

Berlusconi miniszterelnök igazat beszélt, de nem mondhatok többet ennél – jelentette ki Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy a kormányfő szerint merénylet készült ellene egy stadionban. “Amit lehetett, a miniszterelnök elmondott. Én csak annyit mondhatok, hogy az állampolgárok továbbra is nyugodtan kimehetnek a stadionokba” – tette hozzá a belügyminiszter.

A lap keserű dühkitörésként jellemezte a kormányfő megnyilvánulását. Berlusconi arról nem beszélt, hogy mikor fedezték fel a merénylet tervét, és hogy még mindig fennáll-e ennek veszélye, hivatala pedig nem nyilatkozott az ügyben.

Berlusconi tulajdonában van az AC Milan futballklub, és időnként megnézi a csapat mérkőzéseit a milánói San Siro stadionban. Az olasz igazságszolgáltatás egy magas rangú tisztségviselője az interjúra reagálva azt mondta, hogy a milánói ügyészségnek nincs tudomása olyan merénylettervről, amely a kormányfő ellen irányulna, de hozzátette, hogy az olasz titkosszolgálatok nem feltétlenül értesítenék az ügyészséget egy ilyen veszélyről.

Olaszország az Egyesült Államok egyik fő szövetségese az iraki koalícióban, de éppen az interjú előtt néhány nappal Berlusconi elmondta a nyilvánosság előtt: annak idején többször megpróbálta lebeszélni George Bush amerikai elnököt Irak megszállásáról. Ez a vallomás gúnyos reakciókat váltott ki az olasz ellenzékből.

Az ország számos internetes fenyegetést kapott már állítólagos iszlám szélsőségesektől, és több ilyen fenyegetésben a kormányfőt jelölték meg célpontként. Pisanu belügyminiszter júliusban azt mondta, hogy “a terrorizmus ott áll Olaszország kapuja előtt”, majd később úgy nyilatkozott, hogy az ország nagy veszélyben lesz a jövő év elején, amikor megrendezi a téli olimpiai játékokat, és általános választásokat tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik