Nagyvilág

Tőkés László: kárt szenvednek a magyar érdekek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vonja vissza kisebbségi törvénytervezetét – áll egyebek között abban a nyilatkozatban, amit Tőkés László ismertetett csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A királyhágómelléki református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint az erdélyi magyarságnak a román uniós integrációval kapcsolatos érdekérvényesítése eléggé felemás. Olyan fontos kérdésekben, mint az egyházi ingatlanok visszaszerzése, a magyar felsőoktatás vagy az autonómia kérdése, a magyar érdekek kárt szenvednek – hangsúlyozta.

Emlékeztetett rá, hogy az EMNT és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) már tavaly benyújtotta az erdélyi magyarság személyi, valamint a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetét, amit lesöpörtek a parlament asztaláról. Ennek kiváltására, hamis alternatívájaként vállalkozott az RMDSZ arra, hogy egy felvizezett, ál-autonómiát tartalmazó kisebbségi törvénytervezetet nyújtson be – mondta.

Tőkés László szerint “nagy a veszélye annak, hogy Románia abszolválja a kisebbségpolitikai elvárásoknak a kötelezettségét egy ilyen gyenge kisebbségi törvénytervezet elfogadásával, és ezáltal végképp lekerül a napirendről az autonómia kérdése”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik