Nagyvilág

Visszatérhetnek Szaddám tisztjei

Az iraki védelmi minisztérium visszavárja a megdöntött Szaddám rendszer alatt a seregben szolgáló tiszteket. Eközben Bagdad térségében három pokolgépes merénylet is volt, amelyek következtében 25-en vesztették életüket.

Legalább húszan halálos áldozatot követelt egy pokolgépes merénylet egy síita mecsetnél az iraki Muszajjíbban. Kórházi források szerint a terrorakcióban a húsz halott mellett 45-en megsebesültek. A síita többségű városban követték el júliusban az idei év egyik legsúlyosabb támadását, amikor egy öngyilkos merénylő 98 embert rántott magával a halálba, és további 75-öt pedig megsebesített. A mostani merénylet színhelye csaknem pontosan megegyezett a júliusiéval. A robbanószerkezetet gépkocsiba rejtették a Bagdadtól délre fekvő városban a muzulmán böjt, a ramadán egyik utolsó napján.

Öt iraki polgári személy meghalt, nyolc pedig megsebesült szerdán kora reggel két másik pokolgépes merényletben Bagdad térségében. A fővárostól mintegy 30 kilométerre délnyugatra fekvő el-Madáinban egy rendőrjárőr elhaladásakor robbantottak a felkelők, öt járókelő meghalt, hárman megsebesültek. Egy másik pokolgépes támadást az iraki főváros déli Dúra kerületében követtek el egy kőolajipari munkásokat szállító mikrobusz ellen, a merénylet következtében öten sebesültek meg.

Az iraki védelmi minisztérium felhívást tett közzé szerdán, a még mindig csak alakuló hadseregébe való visszatérésre buzdítva a megdöntött rendszer alatt a seregben szolgáló tiszteket. Az ajánlat nem vonatkozik azokra, akik főtiszti vagy tábornoki pozíciót töltöttek be a Szaddám Huszein alatt működő, 2003-ban feloszlatott hadseregben. A jelentkezőket Irak különböző pontjain fölállított hat toborzóközpont várja, ahol orvosi vizsgálaton és felvételi beszélgetésen kell átesniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik