Nagyvilág

Szíria méltánytalannak tartja a BT-határozatot

Méltánytalannak ítélte egy magas rangú szíriai vezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, miközben egyes források szerint százak, mások szerint ezrek tüntettek Damaszkusz utcáin a külföld "igazságtalan nyomása" ellen.

“A határozat igazságtalan. Szíria sajnálja, hogy ilyen határozatot egyhangúlag elfogadtak. Ez aggodalmat kelt a szíriaiak körében” – hangoztatta a név nélkül nyilatkozó vezető. A szóban forgó határozatot, amely teljes együttműködésre szólítja fel Damaszkuszt Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolásának vizsgálatában, hétfőn fogadták el a BT-tagállamok annak a jelentésnek az alapján, amelyet a Detlev Mehlis német ügyész vezette ENSZ-vizsgálóbizottság készített.

“A határozat alapvetően azokon a szerintünk elsietett és nem eléggé objektív következtetéseken alapul”, amelyeket a Mehlis-jelentés tartalmaz – mondta a szíriai vezető.

Az október 20-i jelentés szerint egybehangzó bizonyítékok vannak a szíriai és a libanoni titkosszolgálatok szerepére a Haríri-gyilkosságban, és Damaszkusz nem működik eléggé együtt a vizsgálatban.

Kedden több száz, más forrás szerint kétezernél is több tüntető vonult Damaszkusz utcáira, egyebek közt az amerikai nagykövetség elé, s zászlókat lengetve, nacionalista dalokat énekelve tiltakozott a “politikai indítékúnak” minősített BT-határozat ellen.

Bejrútban a Szíria szilárd szövetségesének tartott Emile Lahud libanoni elnök nyilatkozatában azt a reményét hangoztatta, hogy a határozat feltárja “a teljes igazságot”, és “szilárd alapot teremt annak kiderítésére, kik voltak a tervezők, a végrehajtók, és kik segítettek a bűncselekmény végrehajtásában”. Az államfő kitart amellett, hogy Szíriának és libanoni szövetségeseinek nincs közük a gyilkossághoz, s az alapos vizsgálat bizonyítani fogja ártatlanságukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik