Nagyvilág

Ausztria felkészül az EU-elnökségre

Ausztria megkezdte jövő év január 1-jétől kezdődő soros EU-elnökségének biztonsági előkészítését. Rudolf Gollia belügyi szóvivő elmondta: az elkövetkezendő hetekben ellenőrzik a soros elnökség idején tartandót tanácskozások helyszíneit, és a tartományok biztonsági és közlekedési kérdésekkel foglalkozó megbízottaival egyeztetik a teendőket.

A jövő év első felében mintegy 130 nemzetközi tanácskozást, szakértői konferenciát és egyéb találkozót tartanak Ausztriában az EU-elnökséggel összefüggésben. Tucatnyi lesz azoknak a találkozóknak a száma, amelyeken a 25 tagország miniszterei vesznek részt, a tanácskozások egy részét vidéki nagyvárosokban tartják.

Az osztrák külügyminisztérium a nyár elején még úgy becsülte, hogy 40-50 millió euróba kerül majd az osztrák adófizetőknek az EU-elnökség. Az osztrák gazdasági szaksajtó szerint azonban ennél jóval nagyobbak lesznek a költségek.


Egy gazdasági szaklap úgy becsülte, hogy a külügyminisztérium által meghatározott költségvetési keretből csak a gépkocsipark működtetést, a tolmácsok fizetését, valamint az ezekhez hasonló kiadásokat fogják fedezni, a szakminisztériumok pedig a saját költségvetésükből finanszírozzák majd a soros EU-elnökséggel kapcsolatos költségeiket. Ezeket is beszámítva pedig akár a 80 millió eurót is meghaladhatja az osztrák EU-elnökség összköltsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik