Nagyvilág

Kasmíri szervezet vállalta az indiai robbantást

Egy eddig ismeretlen kasmíri fegyveres csoport vállalta a szombati újdelhi robbantássorozat elkövetését - közölte egy televíziós csatorna.

Az NDTV 24×7 magántelevízió vasárnap adta hírül, hogy az Inkilabi (Forradalom) elnevezésű csoport jelentkezett egy helyi hírügynökségnél Kasmír nyári fővárosában, Szrinagárban, bejelentve, hogy emberei követték el az újdelhi robbantásokat. A csoport további merényleteket helyezett kilátásba. Egyelőre nem világos, hogy a bejelentésnek hitelt lehet-e adni, s hogy a csoport neve nem egy nagyobb szervezetet takar-e.

Biztonsági szakértők szerint csak egy nagyobb pakisztáni székhelyű militáns szervezet, mint amilyen a Kasmír indiai ellenőrzése ellen küzdő Laskar-i-Taiba vagy az al-Kaida-kapcsolatokkal rendelkező, betiltott Dzsais-i-Mohamed iszlámista csoport rendelkezik megfelelő szervezeti képességekkel a szombati újdelhi merényletsorozathoz mérhető terrorcselekmény kivitelezéséhez.

Az indiai rendőrség közölte, hogy több mint 20 embert őrizetbe vettek vasárnap az indiai főváros kisebb szállodáinak tucatjaiban végrehajtott rajtaütésekben, melyek célja a három bombamerénylet elkövetőinek elfogása volt.

Az indiai rendőrség rendkívüli állapotot rendelt el, és bezáratta az összes városi piacot a legkevesebb 61 halálos áldozatot és 188 sebesültet követelő szombati merényletsorozat után.

Manmohan Szingh miniszterelnök rövid televíziós nyilatkozatban ítélte el a feltehetőleg összehangolt robbantásokat, galád terrorista cselekményként bélyegezve meg azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik