Nagyvilág

Forgószél közeledik Indiához, marad az ítéletidő

Már több, mint ötvenezer embert telepítettek ki India déli részéből, a Bengáli-öböl felől közeledő ciklon elől. A heves viharokkal tarkított esőzésekben eddig több mint százan vesztették életüket.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt több repülőjáratot is törölni kellett, egyes térségekben pedig megszűnt az áramszolgáltatás. Az özönvízszerű esőzések eddig Tamilnádu szövetségi államban követelték a legtöbb áldozatot, ahonnan hatvan halottat jelentettek. Tamilnádu fővárosában, a hétmillió lakosú Madrászban egész kerületek kerültek víz alá. Az itt áthaladó számos vasútjáratot törölték, mert a sínek víz alatt vannak – írja a BBC.

A közel egy hónapja tartó áradások miatt sok helyen összeomlott a telefonösszeköttetés, az utcákat elárasztotta a víz, a viharok fákat csavartak ki. Bangalore, az ország technológia központja is az áradás okozta problémákkal küzd. Ez a város termeli az évi indiai exportból származó állami bevételek egyharmadát. Az iskolákat és főiskolákat bezárták, többet pedig átmenetileg óvóhellyé alakítottak Tamil Naduban. A ciklon péntek este érhet a térségbe és Andhra Pradesh államban földcsuszamlásokat okozhat.

Hivatalos adatok szerint több mint 50 ezer embert költöztettek át magasabban fekvő, biztonságosabb területekre. A meteorológiai előrejelzések szerint rövid időn belül nem várható javulás az időjárásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik