Nagyvilág

Szaddám védői bojkottálják a pert

Mindaddig nem vesznek részt Szaddám védői a volt iraki vezető perében, amíg nem szavatolják a munkájukhoz a megfelelő körülményeket, különösen személyes biztonságukat – áll az ügyvédek Ammánban szerdán kiadott közleményében.

A Szaddám védelmét ellátó három ügyvéd arra hivatkozva bojkottálja a bíróság munkáját, hogy Irakban veszélyesek a közállapotok, és ezek hatással vannak a védelem tagjainak munkájára. Ők maguk és családjuk is állandó fenyegetésben élnek, amit jól példáz az ügyvédcsoport egyik tagjának, Szaadun Dzsanabinak egy héttel ezelőtti elrablása és meggyilkolása.

A védők bejelentése nem volt váratlan, az iraki ügyvédi kamara egyik vezetője Dzsanabi halálának felfedezésekor közölte, hogy a gyilkosságnak súlyos következményei lesznek: eltántoríthatja az ügyvédeket attól, hogy politikai perek vádlottjait védjék.

A prókátorok szóvá tették még, hogy a bíróság elnöke és tagjai nyilvánvalóan megsértik az alapvető jogokat. Szerintük ilyen körülmények között lehetetlen igazságos és átlátható eljárást lefolytatni, ezért bejelentették, hogy amíg a jelen körülmények fennállnak, és amíg egyezségre nem jutnak védelmükről, addig minden kapcsolatot felfüggesztenek a bírósággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik