Nagyvilág

Az iráni elnök Izrael ellen uszított

Nyíltan Izrael állam elpusztítására szólított fel Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív iráni államfő. Izraelt le kell törölni a térképről - jelentette ki az elnök "A cionizmus nélküli világ" címmel rendezett teheráni konferencián.

Hosszú évek óta ez az első eset, hogy ilyen magas rangú iráni vezető nyilvánosan hirdeti a zsidó állam megsemmisítését, még ha ez része is az országvezetés propagandájának. Az ultrakonzervatív, korábban Teherán főpolgármesteri tisztségét betöltő Ahmadinezsád augusztus 3-án lépett hivatalba.

Az új elnök kormánya enyhülő külpolitikát kíván folytatni, de “örökre” kizárja, hogy felvegye a kapcsolatot Izraellel és a jelenlegi helyzetben az Egyesült Államokkal is kizárja a párbeszéd újrafelvételét. A kormány általános bel- és külpolitikai programja “trónbitorlónak” nevezi az izraeli kormányt, míg az Egyesült Államokkal kapcsolatban leszögezi: Teherán mindaddig nem tárgyal Washingtonnal, amíg “az nem tartja tiszteletben az iráni nép nagyságát és érdekeit.”

Az Izraellel való diplomáciai szakítás az 1979-ben létrejött iszlám köztársaság egyik első külpolitikai lépése volt. A teheráni rendszer dogmájává változtatta Izrael létének tagadását és a palesztinok támogatását. Irán rendszeresen azzal vádolja az amerikai és izraeli kormányt, hogy ők a világ legnagyobb terroristái.

A világon ma nagyjából 13 millióan vallják magukat zsidónak, ebből több mint hatmillió él az Egyesült Államokban, s öt és félmillió Izraelben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik