Nagyvilág

Fél százalékkal nőtt az EU lakossága

Elsősorban a bevándorlás miatt fél százalékkal, vagyis mintegy 2,4 millió fővel 459,5 millióra nőtt tavaly az Európai Unió lakossága - jelentették be Brüsszelben.

Összehasonlításul: a növekedés az Egyesült Államokban 0,9 százalék, Indiában 1,4 százalék, Kínában 0,6 százalék, míg Japánban csupán 0,1 százalék volt a múlt évben. Szakértők szerint a növekedés leginkább az unióba érkező bevándorlóknak köszönhető: az Európai Unió statisztikai ügynökségének (Eurostat) közlése szerint az EU-ba érkező legális bevándorlók száma 2004-ben megközelítette a kétmillió főt. A lélekszám növekedéséből mintegy 400 ezer köszönhető a születéseknek. A friss európai adatok ismét rávilágítottak arra, hogy az EU tagállamok társadalmai elöregedőben vannak.

Éppen ezért a gazdasági fejlődés ütemének, valamint a jóléti államnak a fenntartásához még több bevándorló befogadására van szükség. A jelentésből többek között kiderült, hogy az Európai Unióban 2004-ben született gyermekek majdnem egyharmada házasságon kívüli kapcsolatban jött a világra, főleg az északi országokban.

Az adatok szerint az unió legnépesebb államának, a 82,5 millió fős Németországnak valamelyest csökkent, míg a második legnagyobb, 60,6 milliós Franciaországnak kevéssel nőtt a lakossága. A népességet tekintve legkisebb uniós tagország a maga 400 ezer lakosával, továbbra is Málta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik