Nagyvilág

Blair sürgette az uniós költségvetést

Az Európai Unió 2007-2013 közötti költségvetésének kereteiről szóló politikai megállapodás elérésére szólította fel az unió tagországait az állam- és kormányfői tanácsot elnöklő Tony Blair brit miniszterelnök szerdán az Európai Parlament plenáris ülése előtt Strasbourgban elmondott beszédében.

Blair prioritásai

Kutatás, fejlesztés, innováció. Jobb koordinációra van szükség ezen a területen, és amerikai minta alapján fel kellene állítani egy európai kutatási tanácsot.

Energia: Elérkezett az ideje, hogy közös európai energiapolitikát alakítsanak ki a tagállamok.

Egyetemek: Az európai felsőoktatás nem versenyképes az amerikaival, és India és Kína is egyre jelentősebb eredményeket ér el ezen a téren. 

Bevándorlás: Fel kell lépni az illegális bevándorlás ellen, ugyanakkor a migráció számos előnyt nyújthat az európai országok számára.

Demográfia: Megfelelő egyensúlyt kell találni a gyermekgondozás támogatása és a munkavállalás között, korszerűsíteni kell a támogatási és nyugdíjrendszereket is.

Globalizációs alap: Blair egyetért a globalizációs kihívások miatt segítségre szorulók támogatására létrehozandó alap tervével. 

További célok: a terrorizmus elleni harc és a közös védelmi politika továbbvitele, a klímaváltozással kapcsolatos teendőkre való felkészülés és Afrika fokozott támogatása.


Blair sürgette az uniós költségvetést 1

Blair sürgette az uniós költségvetést 2

A csütörtöki rendkívüli uniós csúcsértekezlet előtt beszélve – az interneten is közvetített felszólalásban – Blair a legfőbb prioritások között említette egy európai kutatási tanács létrehozását, közös európai energiapolitika kialakítását, az egyetemek felzárkóztatását, az illegális bevándorlás elleni harcot, illetve a globalizáció kihívásait kezelő intézkedések megtételét.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke sürgősnek és szükségesnek mondta a költségvetési megállapodást, és azt is hangoztatta: meg kell védeni ugyan az EU magas szociális színvonalát, de eközben nem szabad megfeledkezni a szociális igazságosság biztosításáról sem.

A brit miniszterelnök október 26-án délután szólalt fel az Európai Parlamentben, a másnapi nem hivatalos EU-csúcs előkészítéséről tartott vitában.

Blair utoljára 2005. június 23-án, az Európai Tanács soros elnökségének átvétele előtt tartott beszédet az EP-ben.

A brit miniszterelnök most azt mondta, Európának mindenekelőtt ki kell jelölnie a követendő irányokat, ezután meg kell határoznia a prioritásokat, majd a decemberi EU-csúcson ezeknek megfelelő költségvetési kerettervet kell elfogadni.

Blair a Hampton Court-i informális csúcson azt fogja javasolni, hogy az állam- és kormányfők fogadják el a José Barroso bizottsági elnök által október közepén bemutatott helyzetelemzést a globalizációs kihívásokról. A brit kormányfő szerint ennek fő pontjai közé tartozik a Kína, India és az USA által támasztott versenykihívásra adandó válasz, a közel húsz milliós európai munkanélküliség, a kutatás, fejlesztés és innováció, az energiapolitika, valamint a demográfiai helyzet kérdése. Tony Blair szerint meg kell vitatni az európai szociális modell és a gazdaság jövőjének lényeges kérdéseit is.

Blair szeretné, ha a munkaidő-irányelvet még a brit elnökség idején elfogadnák, és reméli, politikai megegyezés születhet a szolgáltatási irányelvről is. A kormányfő szerint ez utóbbi nagyon fontos része az egységes piac kiterjesztésének. A miniszterelnök azt mondta, hogy továbbra is együtt kíván működni az Európai Parlamenttel, és a későbbiek során újra beszámol majd arról, mit tett a brit elnökség.

A Blair után szóló José Barroso kiemelte a költségvetési keretterv idei elfogadásának szükségességét. A Bizottság elnöke azt mondta, egyre nagyobb a szakadék az európai szegények és gazdagok között, és az EU„nagy deficittel” küzd a szociális igazságosság terén.

Az elöregedő lakosságról szólva Barroso azt mondta: „nem tartható a jelenlegi helyzet”. Az elnök szerint csak az egységes, nem csupán piacként felfogott Európa lehet versenyképes a globalizáció körülményei között. Barroso ambíciózus reformokat sürgetett. Szerinte jobb jogalkotásra, és például a versenyszabályok hatékony felhasználására lenne szükség.

A Bizottság elnöke üdvözölte, hogy Blair támogatja a globalizációs alapra vonatkozó elképzelést. Barroso szerint közös megközelítésre lenne szükség az energiapolitikában, és kiemelten kellene támogatni a bioenergetikai fejlesztéseket. Barroso azt mondta, biztosítani kellene, hogy a kutatók ne hagyják el Európát, az egyetemek színvonalának javítása érdekében pedig a tagállamok és az uniós intézmények szoros együttműködésére lenne szükség.

Hans-Gert Pöttering (EPP-ED, német) azt mondta, Blair megjelenése az EP-ben hozzájárulhat a korábban megcsappant bizalom visszaállításához. „Erős Európát szeretnénk, amelynek fontos szerepe van a világban” – fogalmazott a néppárti frakcióvezető. A politikus úgy vélte, a világon mindenütt tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, és ez alól Kína sem lehet kivétel.
Pöttering azt mondta, az európai piacok megnyitása esetén számítani kell arra, hogy más országokból otthon megfelelő perspektíva nélkül élő fiatalok tömegei érkeznek az EU-ba. Ez pedig szerinte azt mutatja, hogy nem csak gazdasági, hanem humánus szempontokat is figyelembe kell venni a kérdés kezelésénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik