Nagyvilág

A kassai magyar főkonzul cáfolta a poloskát

Nem volt semmiféle lehallgatókészülék a kassai magyar főkonzulátuson - Czékmán Imre magyar főkonzul a pozsonyi Markízia kereskedelmi televízióban elhangzott vádakra reagálva.

Az illetékes szolgálat 2000-ben átfogó biztonsági ellenőrzést végzett a diplomáciai misszió székhelyén az épület felújításakor, azóta viszont nem voltak itt építési munkálatok – mondta Czékmán. A főkonzulátus épületében 2000-ben egy szlovák cég telepített vagyonvédelmi rendszert, amelynek vizsgálata megkezdődött, de eddig nem nyert bizonyítást, hogy lehallgatásra alkalmas lenne.

Miroslav Smutny vállalkozó ez év szeptemberében a pozsonyi Markíza kereskedelmi televízióban hozta nyilvánosságra állításait, mely szerint poloska található a kassai magyar főkonzulátuson. A főkonzul jelzése alapján a Magyar Külügyminisztérium az illetékes magyar szervhez fordult, amely haladéktalanul helyszíni vizsgálatot végzett a kassai főkonzulátuson.

Az állítólagos lehallgatókészülék létezését a kassai magyar diplomáciai képviselet épületében Vladimír Simko, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) szóvivője is cáfolta. Simko szerint az említett vállalkozó már korábban telefonon felhívta a titkosszolgálatokat, s figyelmeztette őket: ha nem segítenek rendezni problémáit a rendőrséggel, akkor nyilvánosságra hozza a lehallgatókészülék ügyét.

Jana Demjanovicová, kassai rendőrségi szóvivő elmondta, hogy Miroslav Smutny ellen május 13. óta büntetőeljárás folyik amiatt, hogy nem fizetett adót és biztosítást. A vállalkozó ellen már korábban is folyt eljárás hasonló törvénysértés miatt – tette hozzá.

Szabó Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője szerint nem kizárható, hogy szlovák belpolitikai motivációk állnak a nem bizonyított bejelentés mögött. Az ügy kapcsán az illetékes magyar hatóság felvette a kapcsolatot szlovák partnerével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik