Nagyvilág

Húszan meghaltak egy bagdadi merényletben

A bagdadi Palestine hotel mellett három, robbanóanyaggal megrakott gépkocsit robbantottak fel hétfőn.

A pokolgépek – a legfrissebb hírek szerint mindhármat öngyilkos merénylő hozta működésbe – további, legalább negyven embert megsebesítettek a főként külföldieknek otthont adó szállodáknál, a Palestine és a Sheraton hotelnél, amelyeknél valóságos erődítményeket építettek ki a hasonló terrorakciók megakadályozására. Korábban az iraki rendőrség beszámolója még csak egy pokolgépes robbantásról és két rakétatalálatról, illetve aknabecsapódásról számolt be.

A támadás a ramadán idején tartott nappali böjt után, helyi idő szerint a kora esti órákban érte a szigorúan védett szállodakomplexumot, amelyet – akárcsak a bagdadi városközpont más fontosabb épületeit – amerikai egységek őriznek. A Palestine szálló előtti téren állt az a hatalmas Szaddám-szobor, amelyet 2003 tavaszán döntöttek le, miután az amerikai erők bevették Bagdadot.

A helyszíni beszámolók szerint a szállodakomplexumot három különböző irányból közelítették meg a robbanóanyagokkal megrakott gépkocsik: az első kettő robbanása utat nyitott a harmadik, cementszállító járműnek – egyes források szerint betonkeverő autó volt megrakva robbanóanyaggal –, amely alig két perccel az első két gépkocsi után robbant, már az első két kamikaze merénylőt is feltartóztatni próbáló őrség össztüze alatt.

A betonszállító egy rendőrposztnál, illetve az őrséghez tartozó amerikai Bradley páncélozott harcjármű mellett robbant, s hatalmas láng- és füstoszlop csapott fel. Amerikai áldozatai vagy sebesültjei az első közlések szerint nem voltak a pokolgépes támadásoknak, a detonációk ellen kiépített betonfal bizonyos mértékig védelmet nyújtott.

A tévéállomások felvételei szerint sűrű füst és porfelhő gomolygott a szállodaépületek felől, s törmelék hullott alá az emeletekről. A törmelékek és repeszek több száz méteres körzetben szóródtak szét, a környéken lévő épületekben is betörtek az ablakok, miután a két kisebb detonációt egy nagyobb erejű robbanás követte. Sok embert üvegszilánkok sebesítettek meg.

Magukban a szállodákban ugyanakkor nem követeltek halálos áldozatokat a robbantások. A Palestine és a Sheraton hotelekben egyaránt jelentős károk keletkeztek, az előbbiben komolyan sérült a homlokzat és az ablakok, míg a Sheratonban a fogadószint károsodott.

Az áldozatok és sebesültek főként biztonsági őrök, szállodai alkalmazottak és járókelők, egyelőre csak három sebesült újságíróról történt említés. Az iraki elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn megerősítette, hogy legalább húszan haltak meg a robbanásokban, s közel negyvenen megsebesültek.

Muvaffak ar-Rubei képviselő úgy nyilatkozott, hogy a három öngyilkos merénylőt követően a támadók gránátvetőkkel tűz alá vették a szállodakomplexum épületeit, s tervük nyilvánvaló volt: megpróbálták hatalmukba keríteni a létesítményt, továbbá túszokat szedni a külföldi, illetve arab újságírók és más szállóvendégek közül, s emiatt bontakozott ki tűzharc a robbantásokat követően.

A Palestine hotel – illetve a közelben lévő Sheraton szálloda – a Bagdadban dolgozó külföldi alkalmazottak és újságírók egyik főhadiszállásának számít, s már többször volt támadások célpontja. A szállók közelében több kormányépület van, így az egyik robbanás a mezőgazdasági tárcának otthont adó házban okozott komolyabb károkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik