Nagyvilág

Emberéletet követelt a Wilma Floridában

Legalább öt halálos áldozatot követelt Floridában a Wilma hurrikán. Az elmúlt tizenöt hónapban ez volt a nyolcadik, amely elérte az Egyesült Államokat, és komoly károkat okozva végigdúlta a partvidéket.

A Wilma hármas minősítést kapott a hurrikánok erejének mérésére használt ötfokozatú skálán, óránként 200 kilométeres szélsebességgel tört rá a Miami-Fort Lauderdale körzetre, ahol felhőkarcolók ablakait szakította be, tetőket tépett le, és számos helyen a villamosenergia-ellátást is megbénította. Szakemberek szerint 1950 óta nem volt ilyen pusztító időjárási katasztrófa a Florida keleti partján lévő Fort Lauderdale környékén.

A hurrikán a félszigeten végigvonulva kettes fokuzatúra szelídült, és a belsejében uralkodó szélsebesség óránként 169 kilométerre csökkent, de a hétfő délutáni órákban már ismét hármas erősségű szélvészként – 185 kilométeres szélsebességgel tombolt.

A Wilma – amely a mexikói Yucatán-félsziget üdülőparadicsomait, Cancúnt és Cozumelt is romhalmazzá változtatta – északkeleti irányban folytatta útját, és a meteorológusok szerint az Atlanti-óceán felett, az Egyesült Államok keleti partvidékét már nem érintve halad majd észak felé, míg erejét vesztve el nem enyészik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik