Nagyvilág

Floridában a hurrikán előszele

Wilma hurrikán előtt haladó heves esők és a viharos szél közép-európai idő szerint hétfő délelőtt elérték Florida amerikai szövetségi állam déli részét, ami azt jelenti, hogy maga a hurrikán is lecsap ott egy-két órán belül.

Közben pedig haladási sebessége és a benne fújó szelek erőssége is folyamatosan nő. Közép-európai idő szerint éjszaka még óránként maximum 185 kilométeres sebességű szeleket mértek benne, reggel 9 órakor már 193 kilométereseket. A hurrikán szeme akkor 153 kilométerrel délnyugatra volt Naples várostól és 120 kilométerre Key Westtől, s óránként 33 kilométeres volt a sebessége.

A Wilma hurrikán miatt Florida déli részének mintegy 160 ezer lakosát szólították fel otthona elhagyására a hatóságok, de a felhívásnak egyelőre nincs sok foganatja, az érintettek többsége nem költözik.

A Wilma jelenleg 3-as erősségű az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán. A miami székhelyű amerikai országos hurrikánközpont (NHC) szerint a Wilma elsősorban az állam délnyugati partjait veszélyezteti. A központ igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a Marco-szigetet akár ötméteres tengervíz is eláraszthatja a hurrikán nyomán. Felszólították Florida déli részének mintegy 160 ezer lakosát, hogy hagyja el otthonát, de a felhívásnak egyelőre nincs sok foganatja, az érintettek többsége nem hajlandó elköltözni.

A mexikói Yucatán-félszigetet pénteken és szombaton végigpusztító vihar az egész karibi térséget tekintve már 17 halálos áldozatot követelt, két embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A fokozatosan erősödő hurrikán a szakemberek szerint felülmúlhatja a térségben tavaly 15 milliárd dollár kárt okozó Charley hurrikánt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik