Nagyvilág

Meggyilkolták Szaddám elrabolt védőjét

Holtan találták meg Szaddám Huszein volt iraki elnök és hét társa ügyében folyó per egyik védőjét, akit csütörtökön elraboltak - közölték iraki források.

Szaadun Dzsanabi ügyvéd holttestét egy mecset közepén találták meg pénteken Bagdad keleti, Ur nevű negyedében. Dzsanabival két fejlövéssel végeztek. Az irodájából csütörtök este elhurcolt férfi a volt diktátor egyik vádlott-társát, Avad Ahmad al-Bandart, a hajdani elnöki kabinet helyettes vezetőjét, a Szaddám-féle forradalmi bíróság volt vezetőjét védte a perben – írja a BBC.


Szaadun Dzsanabi részt vett a szerdai első tárgyalási napon, amelyen a volt elnök ártatlannak vallotta magát. A július közepén ismertetett 12 vádpont alapján Szaddámot és hét társát, köztük féltestvérét is népirtással és vegyifegyver-használattal vádolják. Ehhez jöhet még azon vádak listája, melyeket Irán kedden juttatott el az iraki hatóságoknak az irak-iráni háborúval kapcsolatos bűnökről.


A bírósági tárgyalás öt bírájának és az ügyészeknek a kilétét  titokban tartotják, nehogy megtorlás áldozatául essenek; egyedül a főbíró és a főügyész nevét hozták nyilvánosságra Bagdadban. A védőügyvédek neve nem titkos, de kilétüket nem hozták széles körűen nyilvánosságra. A szigorú biztonsági intézkedések nem terjednek ki Szaddám és társainak védőire.


A védő “kivégzése” az első csapás a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette zajló tárgyalásra. Az iraki ügyvédi kamara egyik vezetője szerint Dzsanabi meggyilkolásának súlyos következményei lesznek: eltántoríthatja az ügyvédeket attól, hogy politikai perek vádlottait védjék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik